maanantai 15. helmikuuta 2021

Jänistortillat


Tämä on se erityinen jänis, miehen ensimmäinen jousella ampuma rusakko. Koosta päätellen kyseessä oli viime kesän poikanen, liha oli mureaa ja maukasta, hienon makuista. Miehen toiveesta valmistin koivet tortillojen täytteeksi, fileet syötiin paistettuna lauantaina.


Jäniksen koivet kannattaa hauduttaa kunnolla mureaksi, tällä kertaa haudutin ne maukkaassa liemessä chilien kanssa. Liemestä tuli ihan käsittämättömän hyvää, osa siitä meni tähän ruokaan, mutta lisäksi siitä saa hyvän pohjan muutamalle kastikkeelle, keitolle tai padalle. Tästä kastikkeesta neljä henkeä söi n. puolet päivällisellä, eli saamme toisenkin tortilla-aterian, tai sitten jatkojalostan kastikkeen esim. chiliksi.

Koivet ruskistuksen jälkeen

Nyhtöjänis ja jänisliemi


öljyä/voita
jäniksen koivet
n. 1½ l vettä
2 kuivattua ancho-chiliä, siemenet poistettu
2 kuivattua Aji cristal chiliä, siemenet poistettuna
1 sipuli
1 laakerinlehti
2 tl fariinisokeria
2 tl suolaa

Laita pataan öljyä ja/tai voita. Ruskista jäniksen koivet hyvällä lämmöllä kauttaaltaan. Lisää vettä niin että koivet peittyvät, lisää kuivatut chilit ja muutamaan osaan pilkottu sipuli. Mausta laakerilla, sokerilla ja suolalla. Anna kiehua padassa miedolla lämmöllä kannen alla n. 2 tuntia, tai niin kauan, että lihat irtoavat luista suunnilleen katseesta.

Ota lihat talteen, voit vielä vähän pieniä niitä haarukalla jos on tarpeen. Siivilöi liemi ja keitä sitä kasaan reilusti. Ota myös ancho-chilit talteen ja silppua ne hienoksi kastiketta varten.


Tortillakastike jäniksestä


1 sipuli
öljyä
1 tl jeeraa
½ tl cayenne-pippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl faniinisokeria
1 dl lientä
400 g tomaattimurskaa
jäniksen koivet
½-1 tl suolaa

Kuori ja pilko sipuli, mausta maun mukaan ja kuullota sitä hetki kattilassa, lisää myös chilit pilkottuna/muussattuna liemestä. Lisää lientä ja tölkillinen tomaattimurskaa sekaan, keitä kastiketta kokoon noin vartin verran, tai kunnes se sakenee sopivasti. Lisää revitty liha, lämmitä uudelleen kiehuvaksi ja tarkista suola.

Avokado puuttuu kuvasta

Tortillojen täytteenä oli tätä jäniskastiketta, maissia, salaattia, avokadoa, papusalsaa, hapankermaa, juustoraastetta, korianteria ja limeä.

Hyvää, niin todella hyvää taas. Kastike oli aika miedon, mutta todella maukkaan makuista, aikuisten makuun olisi saanut olla tulisempaakin. Jänis toi hienon maun tortilloihin, koko perhe tykkäsi! Ja koska olin jo valmistellut jäniksen viikonloppuna, arjen upea ruoka valmistui reilussa vartissa. Aikalailla paras alku viikolle, ei voi väittää maanantaita ankeaksi päiväksi.

Lauantaina (esi)valmistin koko jäniksen

6 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Aih! Kyllä oikea jänis/rusakko vaan on hienoa riistaa :) Meidän (pakaste)kanista tehdyn carbonnaden tähteet ohukaiseen käärittynä ei nyt ollenkaan pärjää tuolle rusakkotortillalle...
Ihana että sulla riittää riistareseptejä. Kun seuraavan kerran saadaan jänis saaliiksi (kauppahallin tiskiltä), niin tuota täytyy kokeilla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä oli upea ruoka teilläkin! Ihana postaus siellä.

Toivotan onnea jäniksen metsästykseen ;)

Ulla kirjoitti...

Jäniksen liha on yksi parhaimmista, ja jo nämä kuvat saavat veden kielelle.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, näinhän se on. Mies sai viikonloppuna taas jäniksen, se niin syödään omenoiden kanssa, vaikkei olekaan sama jänis joka söi pihan omenapuut tänä talvena.

Make kirjoitti...

Ammuin itsekin viikonloppuna ensimmäisen jänikseni jousella joten mikäpä olisi sopivampi ohje lihan valmistamiseen. Kiitos reseptivinkistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Onnea Make, ja eipä kestä :) Se on aivan erityinen jänis se, toivottavasti maistuu.