Yhtenä viikonloppuna keitin lientä hirvenluista. Minulla oli käytössä pari isoa muovikassillista luita, jotka isä toi hirvien paloittelusta. Keitin niistä kaksi kymmenen litran kattilallista lientä. Ensimäiseen laitoin selkärangan (kuva), jonka olin paahtanut nuotiossa kunnon liekeissä. Keräsin lopuksi myös lihat keittoa varten talteen. Toinen satsi oli luisempaa, mutta paahdoin luut samalla tavalla kunnon liekeissä ja lopputuloksena oli toinen aivan upea liemi. Näissä liemissä luut (ja liha) olivat pääosassa, en käyttänyt mitään yrttejä enkä mausteita, ja kasviksiakin hyvin niukasti suhteessa luihin. Tästä huolimatta ihan parhaat liemet mitä olen tehnyt, epäilen salaisuuden olevan luiden lisäksi noisssa marraskuisissa nuotioissa.
hirven selkärankaa ja/tai muita luita
3 sipulia
3 porkkanaa
varsisellerin varsi
vettä
Paahda luita nuotiossa niin, että liha paistuu kunnolla ja luutkin saavat saada väriä reilusti. Paahda myös kasvikset, jossei nyt ihan mustiksi niin melkein kuitenkin. Siirrä kaikki isoon kattilaan ja kaada vettä niin että kaikki peittyy. Nosta kiehuvaksi, ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Anna kiehua hiljalleen sen jälkeen rauhassa vähintään kuusi tuntia, tai minkä verran nyt haluatkaan. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan, ja keitä vielä kokoon, minä redusoin noin kolmannekseen. Pakasta sopivissa erissä ja käytä keitoissa, padoissa, kastikkeissa ja sellaisenaan. Ihan paras liemi!
2 kommenttia:
Voi vaan kuvitella, miten aromaattinen liemi tuosta tuli! Hyvä idea paahtaa luut nuotiolla.
Kyllä, ja nimenomaan paahtaa kunnon liekeissä, aiemmin olen ehkä ollut vähän varovainen kuumuuden kanssa. Ei kannata ;)
Lähetä kommentti