lauantai 3. elokuuta 2019

Prometheus-juhla - järjestelyt


Minulla oli sopivasti kaksi viikkoa lomaa ennen Prometheus-juhlia. Se kaksi viikkoa tuli tarpeeseen, muutamaa leppoisaa lepo(=luku)päivää lukuunottamatta käytin sen kaksi viikkoa aika pitkälti siivoamiseen, juhlia edeltävällä viikolla aikaa meni myös shoppailuun ja parina juhlia edeltävänä päivänä tietysti myös leipomiseen ja kokkailuun.

Jos ei muuta säännöllisesti, niin ainakin minulla on suuri kynnys tehdä vähän suurempaa katsausta tavaroihin. Kaikkea kertyy, ihan siltä varalta josko sitä joskus sattuisi vielä tarvitsemaan. Uutta tavaraa minulla ei juurikaan enää kerry, mutta vanhoja on kyllä ihan riittävästi. Ehkä minua vaivaa edelleen kartanon emännän syndrooma.

Juhlat, mikä ihana tekosyy, ja inspiraation lähde (=pakko), tehdä vähän suurempi siivous. En kauheasti voi kehuskella sillä työmäärällä mitä siivosin ennen esikoisen Prometheus-juhlia, sillä loppujen lopuksi taisin päästä siihen pisteeseen mistä normaalit ihmiset aloittaisivat siivoamisen juhlia varten. Mutta ihan tosi hyvä mieli on silti (ja miten hyvä tuuri ilmojen suhteen: heinäkuun kaksi koleaa viikkoa oli juuri silloin kun minä siivosin sisällä). Sain raivattua monta kohtaa mitkä ovat harmittaneet pitkiä aikoja, osa jopa vuosia.  En nyt käy läpi mitä kaikkea tuli siivottua, mutta laitan muutamia asioita itselleni muistiin tulevia juhlia varten. Myös Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna mainitsi omasta rippijuhlia edeltävästä siivous-infernostaan hauskasti.

Suunnittelu

Suunnittele ajoissa, ja suunnittele perusteellisesti. Mieti kaikki paikat mitkä pitää siivota, ja tee kaikki mikä mahdollista etukäteen, hyvissä ajoin ennen juhlia. Minulla Bullet jornal oli ihan korvaamaton apu, tein sinne omalle aukeamalle listat kutsuttavista, menusta, siivottavista paikoista ja ennen kaikkea aikataulusta.

Suunnittelu kannattaa aloittaa niin aikaisin, että saa sovittua ennen juhlia vähintään viikon loman, minulla tuo kaksi viikkoa oli todellakin tarpeen, koska rästihommia ikkunoiden pesusta lähtien oli niin paljon. Kivaa oli myös se, että loma jatkui juhlien jälkeen, niin sai rauhassa fiilistellä ja nauttia juhlien jälkeisestä euforiasta.

Siivous

Ikkunoiden pesu ja muu isompi perussiivous on hyvä tehdä jo viikkoa paria ennen juhlia (siis sellaisen kuin minä, jolla asiat ei ole jatkuvasti siistissä kunnossa). Viikkoa ennen tein vähän isomman perusteellisen siivouksen, tämä siis viikon järjestelemisen jälkeen. Juhlia edeltävänä päivänä tein sitten vain normaalin viikkosiivouksen, siinä kunnossa koti sitten oli juhlien alkaessa. Juhla-aamun touhujen jälkeen oli vielä tarkoitus tehdä nopea imurointi, mutta siihen ei aika enää riittänyt, ja asia hoitui sillä, että Ilse.Kahvelo lakaisi keittiön ja osan olohuonetta. Muista tehdä eteiseen tilaa takeille, sen tarve helteellä on tietysti ihan toinen kuin vaikka talvella.

Siivoa myös ulkoa tarpeen mukaan, siirsin mm. juhlien kannalta turhia tavaroita talon taakse katseilta piiloon. Ja yhden apupöydän peittäminen vahaliinalla oli fiksua, sinne alle sain mm. sähkösavustimen piiloon. Saimme naapureilta ulkopöytiä ja -tuoleja lainaan, tämäkin kannattaa sopia hyvissä ajoin.

Jääkaappi ja pakastin

Inventoi ja siivoa jääkaappi ennen juhlia. Mieti tarvitsetko lisäkylmätilaa. Sulata ja järjestä pakastin, jos se on tarpeen. Minä tein tilaa keittiön pakastimeen jäitä varten, tein niitä monta isoa pussillista ennen juhlia. Laitoin myös kaikki kylmäkallet pakastimeen, tyhjensin jääkaappia juhla-aamuna isoon kylmälaukkuun kylmäkallejen kanssa. Tyhjennyksen olisi voinut tehdä vieläkin tarkemmin, jääkaapissa olisi voinut olla vieläkin enemmän tilaa.

Keittiön tyhjennys

Tyhjennä keittiö kaikesta turhasta. Minä siirsin mm. mikron, kapselikeittimen, leivänpaahtimen ja sen sellaiset pois tilaa viemästä. Tiskikaappi kannattaa myös tyhjentää (ainakin sellaisen kuin minä, jolla on sielläkin jatkuvasti tavaraa). Juhlien aikana on pakko tiskata astioita/aterimia, ja helpottaa kummasti kun niille on tilaa kuivauskaapissa. Seuraaviin juhliin taidan tyhjentää myös muihin kaappeihin vähän lisätilaa, nyt se jäi tekemättä, ja vähän ahdasta meinasi välillä olla. Kannattaa varata myös laatikoita, joihin voi kerätä astioita, ne voi viedä pois tieltä vaikka saunaan tai makuuhuoneeseen. Mm. kuohuviinilasit kerättiin mansikkalaatikoihin ja ne odottivat makuuhuoneen lattialla seuraavan päivän tiskausta poissa tieltä.

Sauna - sulakkeet!

Tyhjensin keittiön (ja vähän eteistäkin) hyvin pitkälti saunaan. Jos sähkösauna alkaa näyttää tuolta kuin ensimmäisessä kuvassa (tuo oli vasta alkua), on turvallisuussyistä tärkeää muistaa ottaa saunan sulake irti. Meillä sauna on kolmessa vaiheessa (ilmeisesti aina näin), joten kävin kääntämässä kaikki kolme sulaketta alas. Jos on sähkösauna, ja et osaa laittaa saunan sulakkeita pois, kysy joltain neuvoa, tai jos ei onnistu sittenkään, älä laita saunaan mitään. 

Jääpaisti on helppo juhlatarjottava: voi tehdä etukäteen ja onnistuu varmasti

Ruoka - tilaukset

Kun mietit menua, mieti myös miten toteutat sen eli missä vaiheessa valmistat mitäkin ja miten säilytät ruuat ja leipomukset. Moni valmistaa mahdollisimman paljon etukäteen ja pakastaa, minäkin suosittelen sitä. En tosin tällä kertaa pakastanut mitään, koska millekään juhlia edeltävälle päivälle ei tullut liikaa kokkaamista/leipomista siitä huolimatta. Tässä auttoi se, että tilasin osan leipomuksista (tiikerikakku ja leipä) Kahvelosta, ja sain myös valmistusapua (salaatti ja silli) sieltä.

Helpotin kiireitä myös sillä, että tilasin osan tarvikkeista kotiin. Tilasin marjat lauantaiksi marjatkotiin.fi, ja sieltä tulikin todella priimaa marjaa mansikka- ja vadelmakakkuja varten. Tilasin myös syötävät kukat postiin etukäteen, niitä ei tarvinnut lähteä etsimään kaupoista. Olen myös todella onnellinen siitä, että luottofloristini asuu lähellä, Pirjo Koppi ystävällisesti toi kukat kotiin. Näin asetelma pysyi varmasti kunnossa kotiin saakka, eikä juhlapäivän aamuna mennyt aikaa kukkien hakuun (ja mies ehti pelastaa kakkujen koristeluaikataulun pilkkomalla mansikat kukkien hakemisen sijaan).

Launatain mansikoiden perkaaminen ja pilkkominen oli ulkoistettu lapsille

Ulkoistus yleensäkin

Muista, että kaiken juhlajärjestelyn voi ulkoistaa. Joku ulkoistaa ruuat, toinen tilat, kolmas siivouksen, neljäs kaikki. On luontavaa panostaa aina niihin asioihin mitkä tuottavat eniten iloa, ja muu voi jäädä vähemmälle/ulkoistetuksi. Ulkoistin siivousta (esikoiselle kesätyöksi), osan tarjottavista (Kahvelo) ja tilasin kukat (floristimestari Pirjo Koppi). Esikoisen juhlakampausta yritimme ulkoistaa, mutta tuntui olevan hankala aika, ja lähikampaamoille (tai taitaville kavereille) ei käynyt, joten minä jouduin kihartimen päähän.



Astiat

Jos on ollut nuoresta asti astiahullu (=minä!), on mahdollista järjestää juhlat omin astioin. Mutta jos ei ole kaapit täynnä astioita, niitä voi vuokrata tai lainata naapureilta. Osa käyttää kertakäyttöastioita, sekin on ok, vaikka olisikin minulle mahdotonta. Aina välillä tuskailen sitä, kuinka kaapit ovat täynnä astioita, on ne arkiastiat isolle joukolle, ja juhla-astiat vielä isommalle joukolle. Tällaisina juhlapäivinä astiahullu saa nauttia, ja kaikki tilatuskailut unohtuvat.

Minä tiskasin kaikki kaapeissa seisseet juhla-astiat, kuohuviinilasit ja aterimet etukäteen. Pesin ne nopeammalla ohjelmalla ja pienemmällä pesuainemäärällä kuin normaalit tiskit, mutta pesin kuitenkin. Laitoin kahvikupit tasseille jo hyvissä ajoin ennen juhlia tarjottimelle ja peitin ne astiapyyhkeellä. Laitoin myös ruokalautaset pinoihin lautasliinojen kanssa, ja lasit esiin heti kun niille oli paikka vapaana. Peitin kaikki astiat astiapyyhkeillä, jotta ne pysyivät puhtaina.

Yksi nautinnollinen osa juhlien järjestelyä on hopeiden kiillotus. Myös tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia, minä taisin kiillottaa hopeat edellisviikon puolessa välissä. Meille on kertynyt monenlaisia hopeita, osa on perittyjä, osa minun (mm. ensimmäinen puoli tusinaa kahvilusikoita on vuodelta 1985, eli rippilahjaksi saatuja) ja osa esikoisen omia, joita hän on saanut kummiltaan.

Astiat, joihin ruoka, salaatit ja leipomukset on tarkoitus laittaa, kannattaa laittaa jo edellisiltana valmiiksi tarjoilupöydälle. Näin näkee myös sen, että onko tila riittävä, vai pitääkö tehdä vielä viime hetken järjestelyjä.

Vessakukat 💖

Kukat

Kukat tekevät ihan omanlaisen tunnelman kotiin. ja kukkien avulla arkinenkin koti muuttuu upeaksi juhlatilaksi. Kuten siskon kanssa puhuimme, niihin käytetty raha ei ole koskaan harmittanut, vaan niistä on aina ollut iloa moninkertaisesti investointiin verrattuna.

Jos tilaa kukat, kannattaa tilaus tehdä hyvissä ajoin, jotta floristi ehtii tilata mieluisat kukat ja tehdä asetelmat/kimput. Myös luonnonkukkia kannattaa käyttää, jos se vaan on mahdollista. Minä keräsin mm. ison auringonkukkakimpun palstalta, se oli komea ulkopöydällä. Muista myös varata aikaa kukkien keruulle tai noutamiselle, liian aikaisin sitä ei voi kuitenkaan tehdä jotta kukat ovat parhaimmillaan juhlissa.

Jos on pihaa/parveketta, myös ulkokukat tuovat oman tunnelman. Minä jätin kukka-amppeleiden etsimisen juhlien alusviikolle, ja se kannatti, vaikka alkuun meinasi iskeä epätoivo, kun kaikki ketjumyymälät myivät ei-oota tyyliin amppelit olisi pitänyt hommata ennen juhannusta. Onneksi Espoossa on ihana Taimimaa, sinne oli juuri tullut iso erä amppeleita ja sain ostettua upeat kukat etu- ja takapihalle. Olin kylvänyt kasvilaatikon jo keväällä täyteen kukkia, mutta fasaanit ja jänikset olivat kuopsuttaneet koko kesän niin, että laatikko oli paria reunakrassia lukuunottamatta mustalla mullalla. Istutin sitten sen täyteen markareettoja.

Viimeiseen aamuun vähän

Juhla-aamuun kannattaa jättää mahdollisimman vähän tehtävää. Prometheus-juhla on siitä kiva juhla, että vietimme sen kotona, eikä sitä edeltänyt mitään muuta tilaisuutta (vrt. ylioppilasjuhlat tai rippijuhlat), mutta kiire meinasi silti tulla. Koristelimme kakut, kiharsin esikoisen hiukset ja vähän vielä järjestelimme pöytiä. Ja salaattiin ja ruokien pöytään nostamiseen menee myös yllättävän paljon aikaa, siinäkin Kahvelon apu oli aivan korvaamatonta.

Juhlien jälkeen

Kirjaa muistiin ylös, mitä jäi tekemättä tai mitä kannattaisi tehdä toisin. Minulla siinä listassa lukee mm. jääkaapin vielä perusteellisempi tyhjennys ennen juhlia, lisätila kaappeihin, ja se, että laittaa korut ja vaatteet valmiiksi etukäteen (minulta unohtui mm. korut näistä juhlista, ja juhlasukkiksia etsiessä meinäsi tulla hiki). Lukee siellä vähän muutakin, mutta ainakin nämä. Nautin myös kiireettömyydestä juhlien jälkeen, oli kiva fiilistillä kotona nauttien kukista ja hyvästä ruuasta. Tajusin nyt, että olisi harmittanut, jos olisi pitänyt lähteä heti juhlan jälkeen matkalle.

Tunnelma

Ja vaikka olisi miten suuret suunnitelmat tahansa tai vaikka mitä haluaisi tehdä, tee sen mukaan kuin ehdit, jaksat ja/tai kiinnostaa sekä budjetti antaa myöten. Äläkä vertaa muiden juhliin, sillä jokainen järjestää ihan omanlaiset juhlat oman kiinnostuksen mukaan juuri sellaisin resurssein kuin sillä hetkellä on käytössä. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on juhlatunnelma ja yhdessäolo sukulaisten ja ystävien kanssa! Ja jos joku asia feilaa, kuten vaikka kermavaahto menee melkein voiksi, älä silti stressaa. Maku ratkaisee, ja jos ei makukaan, niin se, että saa juhlia ja viettää aikaa läheisten kanssa. Vieraat tekevät juhlan, ja yhdessäolosta on muistot ja juhlat tehty 💚

Juhlien jälkeinen aamiainen (puolen päivän tienoilla)

6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ihana, monipuolinen, informatiivinen postaus!! Minulla kun on jo perhejuhlista tärkeimmät takana, myönnän että menin kaikki sillä mentaliteetilla, että "toimin parhaiten paineessa" ja tein kaiken viime tipassa. Mutta hyvin meni niinkin. Olisi joskus kyllä hyvä käyttää ostoslistoja ja suunnittelulistoja, mutta en minä vaan saa aikaiseksi. Aina kuvittelen, että kyllä minä osaan ja muistan ilmankin. Ja oikeastaan osasinkin ja muistin. :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos :) Kyllä minäkin tuossa toimin paineessa ja viime tipassa, tekemistä vaan oli niin paljon. Mutta tällainen lista- ja excel-fani ei vaan voi tehdä mitään ilman listoja, vaikka ilmankin pärjäisi ;) siksi varmaan olen niin tyytyväinen bujoiliakin.

Nanna kirjoitti...

Ihana ja rehellinen postaus. Paljon on samoja kokemuksia ja tuntoja kuin minulla, toki jotain erilaistakin. Kunhan saan rippipostauksen alta, taidan tehdä samanlaisen kuin tämä omalta kantiltani. Niinkuin ei sullakaan, ehdottomasti ei tule olemaan mikään tee näin niin onnistut-postaus, vaikka tietenkin toivoin, että ihmiset saa jotain vinkkejä minultakin. Parasta on kuitenkin, niinkun suakin lukiessa, tieto ja tuki, että joku muukin painii samojen ongelmien kanssa, meidän tapauksessa esim. siivouksen. Jollain muulla on muut ongelmat, vaikka astioden riittövyys ja hankkiminen, mikä taas meillä onnistuu omilla.
Helmasyntini taitaa olla perinteinen pohjalainen suuruudenhulluus;vieraskirjan mukaan meillä kävi kahdessa kattauksessa 117 henkilöä...

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos Nanna, ihana kun tulit kommentoimaan! Odotan kyllä todella paljon sinun postauksia <3 ja pliis tee niistä järjestelyistä kanssa oma postaus. Teillä on kyllä ihanan iso sukulais- ja ystäväpiiri, kunniotettava vierasmäärä. Meidän kaupunkiympäristössä ei olisi tuo määrä mahtunut edes kahteen kattaukseen (eikä olisi astiat riittäneet ;)), meidän 30+10 oli ihan hyvä määrä (ylioppilasjuhlat tehdään sitten vähän toisella tapaa).

Yksi syy, miksi halusin tehdä tämän postauksen (tai oikeastaan sarjan postauksia) on juurikin tiedon jakaminen. Netistä löytyy kyllä ohjeita juhlien järjestämisestä, mutta yllättävän vähän sellaista minkä kokisin todella hyödylliseksi (+uteliaalle ihmiselle on suuri nautinto lukea toisten kertomuksia). Luin esim. ohjeistuksia tarjottavien määrästä esim. marttojen sivuilta, ja heti tiesin että ne ovat meidän juhliin ihan väärät ohjeet/suositukset. Ja toisaalta pelkkä some vääristää todellisuutta, tuntuu että vain ne runsaimmat ja hienoimmat kattaukset julkaistaan, mm. tällainen tavallisempi kattaus/pieni koti/tms. jää vähemmistöön.

Anonyymi kirjoitti...

Oi teidän juhlat oli varmasti ihanat.
Pahoitteluni että en tajunnut tarjota pihakalusteita yms teille.

- naapuri

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos naapuri, oli kyllä ihanat juhlat :) Olisin kyllä kysynyt jos olisi tarvittu, mutta nyt saatiin lainaan vielä lähempää ;)