maanantai 25. helmikuuta 2019

Omenainen hirvipata

Aurinko on taas täällä

Viikonloppuna söimme pitkästä aikaa hirvipataa. Esikoinen on (hirvi)padattomalla dietillä, joten yritin tehdä hirvipadasta mahdollisimman epätyypillistä ja kutsua sitä kastikkeeksi. Tällä kertaa maustoin padan omenahillolla, ja se kannatti: kaikki pitivät ruuasta. Loppupata kelpasi myöhemmin jämäruokapäivän pastaan (uunifetapastaa, hirvibolognese-pastaa ja tämän padan jämät pannulla sekaisin).

750 g pala hirveä
voita/öljyä
n. 1 tl musta- ja viherpippuria morttelin kautta
1 iso porkkana
1 palsternakka
1 iso sipuli
pieni pala inkivääriä
2 laakerinlehteä
muutama timjamin varsi
3 dl hyvää lientä
2 tl tummaa siirappia
suolaa
1-2 rkl vehnäjauhoa

Pilko liha pieneksi. Ruskista se voin ja öljyn seoksessa kuumassa valurautapadassa, mausta pippureilla. Kuori ja pilko kasvikset, ruskista niitäkin padassa. Lisää joukkoon (lähes sokeriton) omenahillo, laakerinlehdet ja timjamit. Lisää hyvää lientä (minulla taisi olla nyt kyyhky-) ja pikkuloraus siirappia (ainakin jos hillo on sokeritonta). Tarkista suola, jos liemi on suolatonta, lisää 1-2 tl. Anna padan hautua 2 tuntia ihan miedolla lämmöllä. Suurusta vehnäjauholla ja anna hautua vielä vajaa tunti.

Valmista viimeisen vajaan tunnin aikana perunamuusi, ja tarjoa pata muusin, porkkanaraasteen ja itujen kanssa. Hyvää, maukasta perusruokaa.



Padan hautumisen aikana yksi ehti pelata Pokemonia pari tuntia metsässä, ja kaksi ehti koota eteisen kaapit. Hiihtoloma menikin aluksi perinteiseen tapaan sekä vuokramökillä että Lahti-lomalla, ja loppuloma meni remontoidessa yksi huone ja eteinen. Remontin jälkeen olikin kiva mennä taas töihin.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Pitääpä kokeilla omenasosetta...
Täälä on meneillään kiintoisa keskustelu mun vanhempien kanssa kun meillä ei oo koskaan ollu ittellä peuraa laitettavana ja molemmat oli juuri kuullut juttuja kuinka "ei hyvää" se on. Itte oon saanu aina listavaa peuraa---Tässä oli kysymys esim paikallisten hirvimiesten kokemuksisita...?
Ja sitte vielä, uus madekeitto mun blogissa, sinä madekeittojen aarreaitta!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihana Nanna, miten kauniisti kirjoititkaan madepostauksessa! Pitääkin kokeilla aurajuustoa, loistava idea.

Peura on minusta ihan parasta, aivan upea liha. Mutta. Se rasva pitää poistaa kokonaan, siis kokonaan, se on pahaa, varsinkin isossa eläimessä. Toisekseen, ei kannata vaivautua peuran ribsejä tekemään, koska rasva.