torstai 27. joulukuuta 2018

Vuoden 2018 luetut kirjat


Taas on aika listata vuoden aikana luetut kirjat. Tänäkään vuonna en päässyt siihen 50 luettuun kirjaan, mikä oli tavoitteenani, mutta saman tavoitteen asetan itselleni ensi vuodeksikin. Jokaisella kirjalla olen täyttänyt yhden kohden Helmet-lukuhaasteesta, ja syy, miksi kirjoitan juuri nyt, on se että tänään julkaistiin uusi Helmet-lukuhaaste. Toivottavasti ensi vuosi on sellainen, että saan jokaisen haastekohdan täytettyä, eli pääsisin siihen 50 kirjaan.

Lukuhaasteen myötä olen löytänyt paljon uusia kirjoja, joihin en muuten olisi törmännyt, haasteen FB-ryhmä on todella inspiroiva, vaikkakin vuoden alussa ja lopussa hyvin vilkas. Mutta se kannattaa kestää, sillä sieltä olen löytänyt niin hyviä vinkkejä. 

Helmet-lukuhaaste 2019 on minusta todella inspiroiva, ja etenkin kohta 26 on riemullinen: Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman ihmisen lukevan. Tuskin olen ainoa, jota kiinnostaa mitä kirjoja ihmiset lukevat junissa, busseissa, puistoissa, missä vaan, ja nythän on suorastaan PAKKO selvittää mitä muut lukevat. Sovitaanko että vuonna 2019 ei piilotella kansia, vaan näytetään reilusti mitä luetaan. Koskaan ei tiedä, josko lähellä on joku joka etsii inspiraatiota haasteeseen.

Tänä vuonna kirjasin kirjat ylös kuukausittain, mikä olikin yllättävän mielenkiintoista, siinä näkyy minun vuodenkierto, ja vähän se millainen vuosi oli. Tammikuun sairastin niin, etten jaksanut lukea ollenkaan, helmikuussa oli ihana hiihtoloma, maaliskuun lopussa pääsiäsivapaat. Huhtikuussa luin vuoden huonoimman kirjan, joka vei lukuhalut pitkäksi aikaa, toukokuu meni toukotöissä, ja kesäkuukin pitkälti ulkohommissa. Yleensä luen lomalla (heinäkuu) paljon, mutta tämän vuoden helteet veivät puhdin niin, että vain yksi kirja tuli luettua. Elokuu meni mökkeillessä, metsässä ja sadonkorjuussa niin, että loppujen lopuksi vuoteen tuli kaksi kirjatonta kuukautta. Syyskuussa sain luettua loppuun muutaman jo pitkään kesken olleen kirjan ja muutaman todellisen helmen, Lokakuuhun ei montaa kirjaa mahtunut mutta vauhti kiihtyi taas vuoden loppua kohden. Joululomalla olen kirinyt niin, että sain loppujen lopuksi luettua muutaman kirjan enemmän kuin viime vuonna. Ja onhan tässä lomaa vielä jäljellä.

Vuoden huonoin kirja oli Leena Lehtolaisen Turmanluoti. Minä jo mietin että olenko niin muuttunut, etten enää pysty lukemaan hänen kirjojaan. Annoin kuitenkin uudelle novellikokoelmalle mahdollisuuden (haasteen takia), ja totesin että sehän oli ihan ok hyvä. Lopussa minulle selvisi, että monet novellit on kirjoitettu yli 15 v sitten, ja tulin siihen tulokseen, että minä en ole muuttunut, vaan kirjat ovat. Tähdellä* olen merkinnyt vuoden kohokohdat, niitä on aika monta. Ehdottomasti vuoden parasta kirjaa en osaa valita, toteampahan vaan, että olen tosi iloinen uusista tutttavuuksista Anneli Kanto, Minna Rytisalo ja Mia Kankimäki, kiitos! Ja Kati Pohjan Riistaa lautasella on vihdoinkin riistakeittokirja, joka kannatti ostaa omaksi, merkkasin senkin suosikiksi.

Nämä kirjat ovat järjestyksessä, eivät siis lukuhaasteen mukaisesti lueteltuna (tällä kertaa jätin ääneen luetut lastenkirjat pois):

Tammikuu
1. Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella

Helmikuu
2. Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu
3. Veijo Meri. Vuoden 1918 tapahtumat
4. Anneli Kanto: Veriruusut*
5. Margaret Atwood: Orjattaresi
6. Anni Kytömäki: Kivitasku
7. Anneli Kanto: Pyöveli

Maaliskuu
8. Tuomas Kyrö: Tilkka
9. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja Miehen työ
10. Anneli Kanto: Lahtarit*
11. Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe*
12. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan olympiamatka
13. Marko Kilpi: Jäätyneitä ruusuja

Huhtikuu
14. Maija Safström: Tärkeitä tietoja eläimistä
15. Leena Lehtolainen: Turmanluoti


Toukokuu
-

Kesäkuu
16. Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla
17. Iltasatuja kapinallisille tytöille

Heinäkuu
18. Antti Heikkinen: Mummo

Elokuu
-

Syyskuu
19. Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi
20. Saara Turunen: Sivuhenkilö
21. Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää*
22. Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas - elokuvakirja
23. Minna Rytisalo: Lempi*
24. Monty Don: Down to earth

Lokakuu
25. Minna Rytisalo: Rouva C.*
26. Mari Mörö: Kukkanuottasilla*

Marraskuu
27. Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta
28. Kati Pohja: Riistaa lautasella*
29. Tuomas Kyrö: Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja

Joulukuu
30. Leena Lehtolainen: Tappajan tyttöystävä
31. Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen
32. Mia Kankimäki: Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin*
33. Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi
34. Tommi Kinnunnen: Pintti
35: Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin*


4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Anneli Kanto on kyllä hurjan hyvä. Kiva, että tykkäsit Rouva C:stä, sen lukeminen kiinnostaa minuakin. Nyt on yöpöydällä Pintti.

sauvajyvänen kirjoitti...

Anneli Kanto ja hänen kirjansa ovat kyllä tämän vuoden kohokohta! Ja miten hurmaavasti hän kirjoittikaan valmistautumisesta Linnan juhliin.

Mitä pidit Pintistä?

Ulla kirjoitti...

Toistaiseksi Pintti vaikuttaa ihan OK:lta, mutta ei mitenkään järisyttävän hyvältä. Mutta siihen toki vaikuttaa se, että Neljäntienristeys oli niin huikea, joten sitä odottaa yhtä mahtavaa lukukokemusta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, ihan ok. Hetkessä luettu, ja ymmärtääkseni aika hetkessä kirjoitettukin.