sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Pääsiäishirvi eli sherryhirvi vasan paistista

Pääsiäissunnuntain brunssi

Kuten blogia joskus seuranneet tietävät, meillä ei ole syöty lammasta pääsiäisenä oikeastaan koskaan. Monta vuotta perätysten tein villisian kinkkua pääsiäislauantaiksi, sen jälkeen on ollut mallaspossua, hirveä, milloin mitäkin.

Tänä vuonna aloin etsiä kadonnutta kokkausintoa uusimmista maaliskuun ruokalehdistä, luettavana oli Maku-lehti ja Glorian Ruoka&Viini. Maku-lehdessä oli sherrylampaan ohje, jota päätin kokeilla hirvelle pääsiäiseksi. Jos pakastin on metsästyskauden päätteeksi täynnä lihaa, ei ole mitään syytä ostaa sitä kaupasta.

Muuten tämä vuosi on mennyt nopeasti ja simppelisti. Alkuvuosi meni edelleen sairastaessa, sen jälkeen melkoisissa työkiireissä jotka ovat jatkuneet myllerryksenä tähän saakka, ja jatkuvat edelleen ties kuinka kauan. Viikoilla olen kokannut lähinnä keittoja (lapset valittavat nyt niistä, eli ihan sama mitä teen) tai jotain supernopeaa. Sunnuntaisin olen kokannut riistaa, välillä pitkänkin kaavan mukaan ja aina niin että sitä on riittänyt vähän viikollekin. 

Tältä vuodelta muistan ainakin täydelliset peurapullat, maailmakaikkeuden parhaan jänispadan (isä sai mökin jäniksen!) ja tex-mex-tyyliin tehdyn kyyhkykeiton pakastimesta löytyneistä kyyhkyistä. Lintujen ikään sekä terveystarkastaja että makupoliisi voisivat puuttua, mutta siitä huolimatta keitto oli niin hyvä ja maistuva, että hävikistä tuli totisesti herkkua ja sen yli, ja kaikinpuolinen voittajafiilis. Samaa keittoa tulee varmasti tehtyä muulloinkin.

Tämän vuoden pääsiäislauantain ruuaksi tein sherryhirveä vähän mukaellen Maku-lehden ohjeen mukaan:

n. 2½ kg hirven (vasan) paisti
2½ dl sherryä
½ dl ketjap manis -soijakastiketta
0,25 dl soijakastiketta (ohjeessa pelkkää Ketjap manisia, mutta minulla ei ollut enempää)
3 isoa valkosipulinkynttä (ohjeessa 6) silputtuna
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
2 tl kuivattua timjamia
1½ tl mustapippuria (rouhin reilusti myllystä)

Sulata hirvenpaisti. Sekoita marinadin aineet yhteen. Siirrä liha pakastuspussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua kylmässä yön yli, kääntele välillä. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista.

Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan. Paista 125-asteisessa uunissa vajaa pari tuntia, kunnes paistomittari näyttää n. 62 astetta. Kääri liha folioon ja anna lämmön tasaantua vähintään puoli tuntia (ohjeen vartti ei riitä ainakaan hirvelle). Valmista sillä aikaa uuniperunat ja -porkkanat lisukkeeksi (keitä kuoritut ja lohkotut perunat ja porkkanat melkein kypsäksi n. vartti, ravista niitä voimakkaasti lävikössä, kaada uunipellillille/vuokaan, lisää vähän öljyä, yrttejä ja suolaa, ja paista 250 astetta 15-20 min).

Syötiin vihreänsalaatin, parsakaalisalaatin ja uuniperunoiden ja -porkkanoiden kanssa. Simppeliä mutta hyvää ruokaa.


ps. Kuopukselle jäi litsauksen voittomuna. Tällä kertaa perinteisestä syystä.

Pääsiäislauantain ateria


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oi, aamuni ilahdutus, uusi postaus sauvajyväsessä! <3

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kivasta kommentista :) Esikoinen yllytti ;)