maanantai 27. marraskuuta 2017

10 l hirven jauhelihakeitto ja hedelmäsalaattikakku


Marraskuu on meillä juhlakuukausi, tällä hetkellä takana on neljät juhlat parin viikon sisään. Olen aina harmitellut, että tämä on vuoden ankeinta aikaa juhlia. Tänä vuonna tajusin, että meillä ei kylmätila mitenkään riitä isompiin juhliin, joten on ihan loistavaa kun vuodesta toiseen tähän aikaan ulkona on jääkaappilämpötila.

Meillä oli viimeisimmissä juhlissa yhteensä 17 ihmistä oma perhe mukaanlaskettuna  Pidin tarjoilut taas yksinkertaisena, vaikka kyllä siinäkin oli vähän hommaa ja aikatauluttamista. Esikoinen pelastaa nykyisin tilanteen kuin tilanteen, ja jaksaa kannustaa silloin kun itselle iskee epätoivo esim. rumasta kakusta (sanomattakin on selvää että tuo ihana alpakka-kakku on esikoisen tekemä, ja tuo hedelmäsalaattikakku on minun tekemä).

Ripaus tryffeliä -blogin Merja kirjoitti vähän aikaa sitten kiinnostavan ja ihanan postauksen illallisjärjestelyistä. Nämä meidän juhlat eivät olleet mitkään ruokajuhlat, olipahan vaan tavalliset lasten synttärit (en ehkä oikeista ruokajuhlista olisi selvinnytkään tällä ajankäytöllä). Mietin ja yritin muistella nytkin monia asioita viime vuodesta, enkä oikein muistanut kaikkea, joten päätin kirjoittaa ylös asioita tulevia juhlia varten.


Tilan ja ajan puutteen vuoksi ruuan piti olla yksinkertaista. Keitto oli siis helppo vaihtoehto, ja viime vuoden hirvikeitosta samat vieraat pitivät, joten sillä mentiin. Tein nyt vähän isomman annoksen kuin viimeksi, tämä riitti hyvin 17:lle hengelle ja neljä ihmistä söi siitä vielä tänään päivällisen. Keiton lisäksi oli ruisleipää (2 Viipurilaisen leipomon reikäleipää) ja ja vaaleaa leipää (1 maalaisleipä), juustoa (n. 300 g) ja savupeuraa (n. 500 g). Ruokajuomana oli vichyä (2 ploa), vettä, kotikaljaa (1 plo), pari olutta ja maitoa.

Keiton valmistin samaan tapaan kuin viime vuonna:

2,2 kg hirven jauhelihaa
öljyä
mausteita (paprikaa, savupaprikaa, Aji Cristalia, musta-, valko- ja viherpippureita, timjamia jne.)
1 l tiukkaa peuralientä
n. 4-5 l vettä
2,3 kg perunaa
12 isoa porkkanaa
2 palsternakkaa
keskikokoinen lanttu
½ mukulaselleriä
1 purjo
5 varsisellerin vartta
iso nippu persiljaa

Paista hirven jauheliha öljyssä n. 400 g erissä, mausta reilusti jokainen pannullinen lihaa. Tein tämän edellisiltana ajan säästämiseksi ja säilytin lihan kylmässä. Kun keität keiton, lisää liemi/liemet ja vettä kattilaan. Kuori perunat, porkkanat, palsternakat, lanttu ja selleri. Pilko kaikki palasiksi ja lisää kattilaan. Viipaloi purjo ohueksi, samoin varsiselleri ja lisää nekin kattilaan. Tässä vaiheessa 10 l kattila on niin täynnä kuin sitä on mahdollista keittää. Varaa keittämiseen aikaan, minulla taisi mennä ainakin puoli tuntia ennen kuin keitto alkoi kiehua. Keitä niin kauan että perunat ovat kypsiä, vähintään puolisen tuntia. Lisää lopuksi reilusti persiljaa ja tarjoile keitto leivän ja ruokajuoman kanssa.


Kahvin (4 pannullista) ja limsan (3 l cokis, 3 l Mounatin dew ja 1½ l Dr Pepper) lisäksi tarjolla oli alpakkakakku (nyt 1½x suklaakakku, päällystetty kermavaahdolla jossa vähän rahkaa, kermaa taisi olla reilu 3 dl ja rahkaa 2 dl, sokeria vajaa desi + vanilja), hedelmäsalaattikakku, pullakranssi (2½ dl taikina) ja kääretorttu perunajouhoilla, välissä omena-karhunvatukkahilloa. Lisäksi oli kaupan keksejä muutama pötkö, kolme pussia karkkia ja reilu kaksi pussia sipsiä.

Kirjoitan hedelmäsalaattikakun ohjeen tähän, sillä kakku oli parempaa kuin viime vuonna, enkä muistanut miten tein sen viime vuonna. Näin tehden ainakin tuli todella hyvää, muistiksi ensi vuotta varten jos kuopus haluaa tämän kakun silloinkin.


Hedelmäsalaattikakku

6 munan sokerikakku (saman verran munaa, sokeria ja vehnäjauhoa)

3 appelsiinia
4 banaania
2 omenaa
400 g viinirypäleitä
3 dl puutarhavadelmaa
1 rkl sokeria

4 dl kermaa, ½ dl sokeria, ½ tl vaniljajauhetta

Leivo tavallinen sokerikakkupohja 26-28 cm kakkuvuoassa. Anna kakun jäähtyä kokonaan. Tee hedelmäsalaatti: kuori appelsiinit veitsellä, leikkaa veitsellä hedelmäliha suoraan kulhoon ja purista jämistä mehu kulhoon. Viipaloi banaanit, pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja halkaise viinirypäleet. Lisää vielä jäisiä vadelmia murskattuna joukkoon, lisää tarvittaessa vähän sokeria ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna maun tasaantua hetki. Vatkaa kerma, lisää sokeria ja vaniljaa maun mukaan.

Halkaise kakku kahtia. Lisää vajaa puolet hedelmäsalaatista pohjan päälle, levitä myös kermavaahtoa. Laita toinen puoli kakkua päälle, lisää päälle reilu puolet jäljellä olevasta hedelmäsalaatista. Lisää kermaa ja loput hedelmistä päällimmäiseksi. Jätä kakku joko nakukakuksi, tai peitä reunat kermalla.

Mukavat juhlat taas kerran, kiitos vieraille! Tilaa on vähän mutta ei se tunnu haittaavan, hiki päässä lapset olivat nytkin. Ulkona satoi ja oli ankea keli, niinkuin tänä vuonna on ollut koko ajan.

2 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Onnea päivänsankareille! Tuommoinen hirvikeitto superliemineen maistuisi mullekin! Onko teilläkin kaikki samaa horoskooppimerkkiä? En kyllä juuri usko niihin mutta kun perheessä on kaikki kaksosia, meni hupi lukea horoskooppeja :D. Isompi ongelma oikeesti tuo synttäriruuhka.

sauvajyvänen kirjoitti...

Eivät ole samaa horoskooppimerkkiä. Minun kiinnostuksen asteen horoskooppeihin voi päätellä siitä, että minulle selvisi mikä esikoinen on horoskoopiltaan muistaakseni silloin kun hän oli n. 3 v. Ja kuopus taisi olla jo 4 v kun minulle selvisi etteivät olekaan samaa horoskooppia :D