perjantai 7. huhtikuuta 2017

Hirven T-luupihvi padassa


Hirven T-luupihvit ovat herkkuani grillattuna ihan sellaisenaan. Ja isot hirven portehouse-pihvit vielä suurempaa herkkua. Tuossa yhtenä viikkona löysin pakastimen perukoilta monta hirven T-luupihviä. Ensin ajattelin paistaa ne roseeksi sisätiloissa, aivan kuten Ripaus Tryffeliä -blogissa oli tehty, jo otsikko on houkutteleva kuten Merja aina osaa. Samassa jutussa on mainiot ohjeet kypsyydenkin määrittelyyn. Mieli kuitenkin muuttui kun a) katsoin lihoja tarkemmin: niistä osa oli selvästi hyvin kookkaan (=vanhan) hirven T-luupihvejä b) jääkaapissa oli viimeisiään vetelevät selleri ja porkkanat c) kulhossa oli nuhjaantuneita tomaatteja, jotka olivat vain aavistuksen päässä plötsähtämisestä. Näin ollen a+b+c = pata.

Joskus se on siis olosuhteista ja sattumuksista kiinni että millaista ruokaa tulee tehtyä, ja hyvä niin. Lisäksi uunissa tehtyjä yrttiperunoita, broccoliineja, ja melkoinen luksusateria oli valmis. Helppo sellainen.

2,3 kg hirven T-luupihvejä
pippuria ja suolaa myllystä
voita/öljyä
1 tl kuivattua timjamia ja rosmariinia
3 isoa sipulia
4 porkkanaa
1 palsternakka
3 vartta varsiselleriä
2 rkl vehnäjauhoa
4 tomaattia
2 laakerinlehteä
1 rkl hyvää kuivaa balsamicoa
4 dl vettä tai lientä (tai vähemmän)

Putsaa pihveistä tarvittaessa ylimääräiset kalvot pois. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita padan pohjalle voita ja/tai öljyä. Ruskista lihoihin hyvä pinta, minä tein pihvi kerrallaan. Mausta yrteillä ja siirrä odottamaan. Kuori ja pilko sipulit ja juurekset, pilko sellerin varret pieneksi. Lisää padan pohjalle vähän öljyä ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vehnäjauhot tasaisesti ja sekoittele sen verran että menevät hyvin sekaisin. Lisää kuutioidut tomaatit ja nosta lihat takaisin pataan. Lisää vielä muutama laakerinlehti, balsamico ja neste. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä n. 2½ tuntia.

Valmista loppuvaiheessa perunat: pilko perunat, lisää vähän öljyä, suolaa ja rosmariinia sekaan ja paista 225 asteessa uunissa n. 30 minuuttia. Lisää broccoliinit viimeiseksi viideksi minuutiksi uuniin.

4 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Tulin tänne kuolaamaan mitä ihanaa riistaa täällä on taas tehty, mutta täällähän joutuu ihan punastelemaan :). Kaunis kiitos!
Tuo riistalihan ikä kyllä oleellinen huomio, sen tunnistamista pitäisi harjoitella enemmän. Olen ihan kateellinen, kun sulla on pakastimessa monta pakettia hirven t-luupihviä!!
Tein muuten sun ohjeella hirven kulmapaistia just, hyvää tuli!
En ole vain ehtinyt siitä mitään kirjoittamaan, eikä vielä edes kokonaan syötykään sitä. Vinkkejä miten jatkojalostaa hirven paistia?

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos itsellesi :)

Kiva kuulla että kulmapaisti onnistui, se vaan on niin hyvää. Meillä harvoin jää hirven paistilihaa yli, sillä sitä syödään esim. leivän päällä leikkeleenä sellaisenaankin. Mutta silloin kun sitä jää yli, tykkään tehdä esim. wokkia voimakkain maustein ja paljon kasviksia. Samoin kaikki kastikkeet on hyviä, sekä perinteiset että eksoottisemmat. Ne ovat niitä arjen pelastajia, eli ruoka tulee todella nopeasti kun liha on kypsää. Olen pilkkonut myös keiton sekaan, silloin tosin pitää olla hyvä liemi pohjana. Ja pastan joukossa ihan sellaisenaankin on kiireessä syöty. Ehkä tässä yritän sanoa että se on hyvää ihan kaikessa ;)

Liisa kirjoitti...

Olipas mukava taas nähdä eilen! Pata kuulostaa tosi hyvältä mutta tuo kuva se vasta onkin ihanan keväinen!

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on se valo mikä on alkanut taas pilkistää :) Ja kiitos samoin, oli oikein mukava taas nähdä, toivottavasti seuraavaan kertaan ei mene yhtä pitkää aikaa.