sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Isänpäivän hanhi, melkein Martinpäivän hanhi


Tänä vuonna halusin tehdä Hauhalan hanhea isänpäiväksi, ihan en ehtinyt Martinpäiväksi. Reseptin otin uudesta mainiosta Jamie Oliverin joulukirjasta. Tämä on erilainen hanhiresepti mitä olen tehnyt aikaisemmin, blogista löytyy yksi hanhi Jamien ohjeella Hauhalan hanhesta, ja toinenkin, sekä pataa miehen saamasta hanhesta. Tämä lintu valmistettiin kahtia leikattuna ja maustettiin inkiväärillä, kanelilla, tähtianiksella ja neilikalla.

1 hanhi (5 kg)
6 cm pala inkivääriä
3 kanelitankoa (ohjeessa 6 isoa)
4 tähtianista (ohjeessa 6)
muutama kokonainen neilikka (ohjeessa 2 tl)
merisuolaa, pippuria
(oliivi)öljyä
2 appelsiinia
punaviinietikkaa

Halkaise hanhi pitkittäin kahtia. Jamie sanoi brittiläiseen tapaan että pyydä lihakauppiastasi tekemään se, mutta eihän se täällä onnistu, ainakaan Reinin lihassa eivät saa sahata lintua. Joten luusaha ja kunnon veitsi kauniiseen käteen ja hanhea halkaisemaan.

Kuori ja viipaloi inkivääri. Murskaa morttelissa inkivääri ja mausteet, ei tarvitse saada ihan hienoa mausteseosta. Hiero mausteet huoneenlämpöisen hanhen nahkaan ja laita hanhenpuolikkaan isoon uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Ripottele vähän öljyä päälle. Paista kaksi tuntia 180 asteessa, valele puolessa välissä. Lisää viipaloidut appelsiinit vuokaan, valele hanhea taas, ja paista vielä puoli tuntia, ohjeen mukaan oli vielä tunti. Tälle hanhelle olisi varmaan riittänyt yhteensä kaksi tuntia.

Kun hanhi on kypsää (liha irtoaa jalan luusta helposti), peitä hanhi foliolla ja anna levätä 30 minuuttia. Kaada hanhenrasva astiaan, anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa tai pakasta. Rasvaa voi käyttää esim. perunoihin.

Kaada uunivuokaan hyvä loraus punaviinietikkaa ja kerää neste talteen. Lisää joukkoon lientä, keitä kasaan ja tarjoile hanhen kastikkeena. Syötiin perunoiden ja uunijuuresten kanssa.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mikseivät saa sahata? HIenon näköinen hanhi!

sauvajyvänen kirjoitti...

En kysynyt, oletin suoraan sen liittyvän linnun lihaan ja siihen liittyviin määräyksiin. Että pitäisi pestä kaikki niin hyvin linnun sahaamisen jälkeen että eivät tee sitä.