lauantai 16. tammikuuta 2016

Talvinen lättänä kakku


Minä miellän lättänän kakun liittyvän aina loppukesään, marja-aikaan, mökkiin ja lapsuuteen/nuoruuteen. Nyt kuitenkin kuopus toivoi matalaa kakkua, jonka päällä olisi hedelmäsalaattia ja kermaa, kuulemma kaverin synttäreillä (melkein vuosi sitten) oli ollut sellaista. Isosiko kyllä selvensi että se oli kyllä ollut ihan tavallinen kaksikerroksinen kakku jonka välissä oli hedelmiä, mutta ei se haittaa, me päädyimme tälläiseen kakkuun.

Erityisen hienoa tässä kakussa on se, että tämä on kuopuksen toivoma ja ideoima. Meillähän esikoinen on ihan pienestä pitäen esittänyt toiveita mitä syödään, mitä leivotaan, miten plaseeretaan juhlissa jne. Sekä arkena että juhlana hänellä on ollut vahvojakin mielipiteitä ja toiveita, ja usein niitä toteutan, koska ne ovat aina niin järkeviä ja sopivia. Kuopukselle kaikki sen sijaan on ihan samaa, kaikki käy (=mikään ei käy), joten kun hänellä kerrankin on toive ja selvä visio, niin mukavahan se oli toteuttaa. Muut tekevät korkeita ja kapeita kakkuja, minä teen leveitä ja matalia (kyllä näistäkin taas joskus tulee trendikkäitä). Kuopuksen ehdotuksesta tein kakun näin:

4 munaa (2 dl)
2 dl sokeria
1,8 dl vehnäjauhoa

Voitele ja jauhota matala ja laakea kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi vehnäjauho ja sekoita varovasti joukkoon. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 10 minuuttia 200 asteessa. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku isolle lautaselle. Anna jäähtyä kokonaan.

2 dl kermaa
1-2 rkl sokeria (tai maun mukaan)
ripaus vaniljaa

Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla ja vaniljalla.

2 appelsiinia
2 banaania
500 g viinirypäleitä, tummia ja vihreitä
2 (kotimaista) omenaa

Kuori appelsiinit ja banaanit, pilko pieneksi. Pese viinirypäleet hyvin ja halkaise ne. Pilko pari kotimaista omenaa (kuori omenat jos käytät ulkomaalaisia). Sekoita kaikki hedelmät hedelmäsalaatiksi, anna mehustua hetki.

Kokoa kakku. Laita ensin ohut kerros hedelmäsalaattia suoraan kakun päälle, taisin laittaa noin kolmanneksen, näin kakkua ei tarvitse kostuttaa. Levitä kerma hedelmien päälle ja päällimmäiseksi loput hedelmäsalaatista.


Erityisen hienoa tässä kakussa oli myös loistava ajoitus. Leivoin pohjan aamulla, sitten lähdimme pulkkamäkeen pariksi tunniksi, oli muuten ihan täydellinen ilma, aurinkoista ja reilusti pakkasta. Pulkkamäessä näimme naapureita, sovimme yhteisestä ruuasta (he hakivat) ja minä huolehdin jälkiruuasta. Tultuamme mäestä kotiin vatkasin kerman, tein salaatin, kokosin kakun ja lähdimme kakun kanssa naapuriin.

Erityisen hienoa kakussa oli myös maku ja koostumus. Kaikki tykkäsivät kakusta todella paljon, ihana raikas ja hedelmäinen kakku. Helppo ja nopea tehdä, suosittelen.


7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiva, että kuopuskin esittää toiveita ja etenkin kiva, että ne toteutetaan :D Kiva kakku!

Liisa kirjoitti...

Just näitä matalia torttukakkuja meilläkin tehtiin, kun olin pieni. Talvella päälle siivutettiin tölkistä persikoita ja kesällä sitten tuoreita marjoja. Ihan varmasti nää tulee kohta muotiin! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Campasimpukka, juuri näin. Ja kiva nähdä kuinka mielissään ekaluokkalainen oli, kun kaikki kehuivat kakkua kovasti.

Liisa, ehkä meilläkin saattoi joskus talvella olla lättänää kakkua, en kyllä muista varmaksi. Luulisin että lättänien kakkujen mainetta pilaa nykyään se, että niin moni käyttää niitä valmispohjia, jotka oikeasti on ihan järkyttävän kamalia. Mutta ei ole iso vaiva tehdä itse,eli sen lisäksi että olen muutaman kymmenen vuotta jäljessä trendeistä, voin tosiaan olla sitä n määrä vuosia etuajassakin :)

Nanna kirjoitti...

Just superhyvä kakku ilman turhaa kikkailua ja varmasti maku edellä! Täälä toteutetaan myös parhaillaan huomiseksi kuopuksen kakkutoiveita... voisin kyllä ihan hyvin vaihtaa osia sun kanssa, mä nimittäin oon just sulattanu puolikiloa isomaltoosia 170 asteeseen lämpömittarin kans jonka asteet loppu 130, värjännyt sen aavistuksen jään sinertäväksi ja sitten laittanu kuivumaan liivatteesta tehdyn viitan, jonka massan koostumukseen en löytänyt reseptiä, ja nyt vaan sitten jännitän. Ihan hullun hommaa. Ruuaksi mummoille ja kummeille teen igorin kanaa, aattelin, että sitä en ehkä saa sössittyä. Ai niin ja vielä pitäis kerätä joulukoristeet, kuusi on onneksi jo läöhteny Nuuttina :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, onneksi meillä lapset eivät ole ikinä edes olettaneet että minä pystyisin (siis viitsisin) tuohon. Sun kakut on niin upeita. Mutta olen siis tyytyväinen että lapset toivovat vain sellaista mihin pystyn/viitsin. Tämähän oli siis ihan huvinvuoksikakku, ei mitään syytä, muuta kuin että jotain piti leipoa. Kuopus juuri mietti, että toivoo ehkä tälläistä kakkua synttäreilleen, esikoinen heti sanoi että kannattaa miettiä tarkkaan, appelsiinit ei välttämättä ole vielä ihan parhaimmillaan silloin, kun ei ole appelsiinien sesonki. Lohduttelin kyllä kuopusta että kyllä appelsiinit ovat riittävän hyviä marraskuussakin.

Anonyymi kirjoitti...

Herkkua oli kyllä!

- naapuri

sauvajyvänen kirjoitti...

Oli mukava päivä, kiitos naapuriin :)