keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Vääksyn neljän viljan pitsit


Esikoinen 10 v tykkää laittaa ruokaa ja leipoa. Lupasi nyt etukäteen tehdä kesälomansa alussa meille kaksi kertaa viikossa ruuan, jippii. Joskus viikonloppuisin saamme jotain hänen leipomaansa herkkua. Tällä kertaa hän halusi tehdä kaurapitsejä, sitä kaikkein helpointa leipomista, josta hän aikoinaan aloitti, ja niin taisin muuten minäkin. Valitettvasti (todellakin onneksi!) meillä oli kaurahiutaleet loppu, joten ehdotin hänelle Vääksyn Myllyn höyrytettyjä neljän viljan hiutaleita niiden tilalle. Ja niistä tulikin sellainen herkku, että meillä ei varmastikaan enää kaurapitsejä tehdä!

Esikoinen on bongannut tämän kaurapitsien ohjeen jostain netistä (veikkaisin Kotikokkia) ja kirjoittanut sen omaan keittokirjaansa jo aikaa sitten. Kauran tilalla käytettiin noita neljän viljan hiutaleita.

100 g voita
2 dl sokeria
4 dl neljän viljan hiutaleita (Vääksyn mylly)
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Sekoita hiutaleiden joukkoon vehnäjauho johon leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita nämä sulan voin joukkoon. Sekoita lopuksi kananmunat taikinaan. Taikina jää aika löysäksi. Lusikoi taikinasta nokareita leivinpaperille ja paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Jätä reilu laajenemisvara.

Hyviä, suorastaan ihan täydellisiä keksejä!

8 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Nuorison leipomisen iloa on niin kiva katsoa - ja maistella!

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, niin on. Aikaisempi kärsivällisyys on alkanut tuottaa hedelmää toden teolla :)

Anonyymi kirjoitti...

Kauralastuista taisin minäkin aloittaa. 4H-leivontakerho oli suosikkiharrastukseni ala-asteella.
Olen tehnyt lastuja spelttihiutaleistakin - ensimmäisen kerran jonkin kaapintyhjennysprojektin yhteydessä, sen jälkeen sen takia, että niistä tuli tosi hyviä. On muuten jännä, että ruotsalaisten ohjeissa käsketään vaahdottaa sokeri ja kananmunat. Pitäisi joskus tehdä kaksi vertailevaa satsia eri sekoitusmenetelmillä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Onpa mielenkiintoista, en ole ajatellutkaan että niin voisi tehdä. Toivottavasti ehdit kokeilla. Onko niissä ohjeissa mittasuhteet noin?

Anonyymi kirjoitti...

Testi menee kesälle kun täällä ei rajoitetuin varustein kauheasti voi leipoa. Suhteet näyttävät olevan hieman eri. Ohje on tässä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos, pitää kokeilla noitakin.

marketta kirjoitti...

Kaurakeksit ja mokkapalat, niistähän varmaan jokainen on leipomisuransa aloittanut! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Näin juuri, ja myös pullaa piti tehdä aika pienestä pitäen :)