Nyt on toinen hunajasimasatsi laitettu käymään, mutta siitä huolimatta sitruunoita jäi reilusti. Meidän Citymarketissa hyvännäköiset sitruunat maksoivat 59 c/kg, joten niitä tuli ostettua reilusti. Lapset ovat juoneet sitruunamehua, simaa tulee kaksi satsia ja vielä sain tehtyä sitruunamarenkipiiraankin.
Se syvempi sitruunamarenkipiiras jäi vaivaamaan viime kerrasta. Kokeilin siis piirasta uudelleen, ja tein melkein samalla tapaa kuin viimeksi, paitsi käytin pienempää vuokaa: tein piiraan tällä kertaa 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Kopioin ohjeen aikaisemmasta postauksestani, vähän tein eri tavalla, mutta en paljoa.
Pohja:
175 g jauhoa
100 g kylmää voita
1 tl sokeria
1 munankeltuainen
1 tl kylmää vettä
Nypi jauhot, pieniksi kuutioiksi leikattu voi, sokeri ja munankeltuainen
taikinaksi. Kauli taikina jauhoitetulla
alustalla ja siirrä 20 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Tee sen verran isompi, että saat n. 2-3 cm korkeat reunat. Pistele haarukalla
reikiä, peitä foliolla ja anna kylmentyä jääkaapissa vähintään puoli
tuntia.
Kaada folion päälle kuivattuja herneitä ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Poista herneet ja folio, ja paista vielä 5-8 minuuttia. Siirrä vuoka jäähtymään, ja alenna uunin lämpö 180 asteeseen.
Kaada folion päälle kuivattuja herneitä ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Poista herneet ja folio, ja paista vielä 5-8 minuuttia. Siirrä vuoka jäähtymään, ja alenna uunin lämpö 180 asteeseen.
Sitruunakiisseli:
3 tl maissitärkkelystä
100 g sokeria
3 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu (yhteensä mehuja 300 ml)
85 g voita
3 munankeltuaista
1 muna
Samalla kun pohja paistuu, tee sitruunakiisseli. Sekoita
maissitärkkelys ja sokeri kattilassa, lisää mehua pikkuhiljaa. Lämmitä seosta hiljalleen koko ajan
sekoittaen kunnes kiisseli on sileää ja paksua ja alkaa kuplia. Siirrä
kattila lämmöltä pois ja vatkaa voi joukkoon niin että se sulaa. Lisää
vielä keskenään sekoitetut keltuaiset ja kokonainen muna ja vatkaa
hyvin, siirrä kattila takaisin hellalle. Vatkaa muutama minuutti, kunnes
kiisseli on hyvän paksua. Siirrä kattila odottamaan ja valmista
marenki.
Marenki:
4 munanvalkuaist
200 g sokeria
Laita valkuaiset kulhoon, vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää
sokeri vähän kerrallaan,
vatkaa kunnes vaahto on pehmeää ja paksua. Ankarsrum teki taaskin hienon ja
kiiltävän marengin, tosi hienon.
Tämä oli minusta parempi versio, suhteet toimi paremmin tämän kokoisessa vuuassa. Eli jos teen isompaan vuokaan, lisään aineiden määriä samassa suhteessa.
3 kommenttia:
Tuo kuivattujen herneiden paistaminen ei tässä yhteydessä ihan avautunut.. :)
Se pitää pohjan kasassa kunnes pohja on tarpeeksi kova.
Aivan, siksi niitä herneitä (tai riisiä) laitetaan taikinan päälle, ettei pohja ala kohoilemaan vaan pysyy hyvänä paiston aikana ennen kuin täyte laitetaan päälle.
Lähetä kommentti