torstai 18. joulukuuta 2014

Rommitoti Jamien tapaan

Se alkoi joululoma tänään. Loma alkoi päivää aikaisemmin kuin oli tarkoitus, sillä huomenna matkustetaan sukulaisia tapaamaan. Olisihan sitä tietysti sukulaisia iloisemmissakin merkeissä voinut nähdä, mutta siitä huolimatta mukava nähdä kaikkia ennen joulua ja samalla saa annettua pienet joulumuistamiset heille joille se on ollut tapana.

Loma on tänäkin vuonna pitkä, ja aika etupainotteinen, hyvä niin. Riittävästi aikaa siivota sekä valmistaa ne perinteiset jouluruuat, mitä meillä nyt onkaan, laatikoita, kaloja, rosollia ja sen sellaista. Siivoukseksi riittänee tavallinen viikkosiivous ja ehkä jotain pientä ekstraa jos huvittaa. Ruokia on tarkoitus tehdä sellainen keskimääräinen valikoima mutta maltillinen määrä. Paitsi kinkun suhteen tässä perheessä maltti ja kohtuullinen koko ovat tuntemattomia käsitteitä: siitä pitää huolen perheen kaksi kinkunsyöjää, luottamus siihen että kinkku tulee syödyksi ja toteamus "jouluhan on vain kerran vuodessa". Kinkku on tietysti kotimainen, ja samaa toivon muillakin olevan. Jos kukaan ei ostaisi ulkolaisia MRSA-kinkkuja, niin ehkä niitä ei edes tuotaisi Suomeen.

Minä toivon ihmisille rauhallista joulun odottamista, sellaista, ettei jo joulupäivänä olisi olo että johan joulu on nähty ja onneksi se on kohta ohi. Minä muistan lapsuudesta, että joulu varsinaisesti alkoi aatosta, ja sitä kesti vähintään uuteen vuoteen, jossei jopa loppiaiseen saakka. Nykyään tuntuu että kaikki alkavat höösätä hikihatussa kaikkea jo lokamarraskuussa, ja ovat ihan kypsiä jouluun aattoon mennessä. Johan netti pursuaa reseptejä kinkun jämille, miten käyttää rosollin loput jne. Meillä ole edes kinkkua vielä haettu, ja jämiä on jos on vasta reilusti joulun jälkeen.

Ihan vielä ei lomalta tunnu, mutta jos vaikka tämä Jamien joululehdestä (53/2014?) löytämäni resepti toisi lomafiilistä tullessaan. Jamie Oliverilta ilmestyi tänä vuonna kaksi joululehteä, joista tämä ensimmäinen oli minusta selvästi parempi, jopa niin, että ostin sen itselleni.

50 ml rommia (minulla Ron de Jeremy)
20 ml vaahterasiirappia
1 munankeltuainen
muskottipähkinää koristeeksi

Sekoita rommi, siirappi ja keltuainen jäiden kanssa shakerissa. Kaada juoma lasiin ilman jäitä ja raasta vähän muskottipähkinää koristeeksi. Lämmittävää joulunmakua lasi täynnä.


Ei kommentteja: