sunnuntai 24. elokuuta 2014

Puutarhan aakkoset, O-U

Kuva vuodelta 2011


En millään meinannut saada tätä osaa valmiiksi, jotenkin tuo Q tuntui hankalalta kirjaimelta. Huijasin sitten sen verran, että otin siihen tuotteen, vaikka alun alkaen ajattelin etten ota mitään yksittäisiä tavaroita tähän sarjaan.

O Omavaraisuus, tai lähinnä siihen pyrkiminen. Tiedostan kyllä, ettei se ainakaan minulle mahdollista, mutta siihen on kiva pyrkiä niiltä osin kuin mahdollista.  Omavaraisuus antaa vapauden tunnetta, ja ennen kaikkea tyydyttää primitiivistä selviytymisviettiä.

P P*ska (anteeksi ruma sana), mutta kyllä se niin on, että kompostin ohella ihan parasta maanparannusainetta. Palstalla käytössä hyvin palanut hevosen- ja lehmänlanta sekä kanankakka, mökillä lisäksi vielä hyvin palanut makki. Kaikki kiertää, ja maailma pelastuu ainakin pienen palan verran. Ja kyllähän se on todettava, että ilman pistolapiota en selviäsi tuolla savisella aarillani.

Q QuikFit-sarja, joka pelastaa siltä, ettei pieni puutarhavaja olisi täynnä täynnä pitkiä varsia, joiden päissä olisi erilaisia työkaluja. Kun on muutama varsi, ja niihin käyvä setti tarpeellisia työkaluja, tilaa menee vähän vähemmän. Ja tilaahan ei ainakaan täällä ole lähellekään riittävästi.

Ruukkupuutarha eli kaikki chilit ja tomaatit. Tärkeä osa viljelyksiäni, vaikka kieltämättä tämä vuosi vetää mielen matalaksi, sillä tomaatteja ja chilejä ei ole tulossa kuin ihan yksittäisiä kappaleita. Onneksi elantoni ei ole siitä riippuvaista. Parhaina vuosia tomaatteja tulee kymmeniä kiloja ja chilejä useita kiloja.

S Sadonkorjuu on kauneimpia suomenkielisiä sanoja. Alkaa kesällä ja jatkuu pitkälle syksyyn tai talveenkin. Parhaimmillaan sitä, että kaikki ruoka on omaa satoa, siitä nauttii sekä henkisesti että ruumiillisesti; pahimmillaan sitä, että säilötään, hillotaan, kuivataan, pakastetaan öitä myöten, ollaan silmät ristissä kiukkuisia ja mietitään että tässä ei ole mitään järkeä, että ENSI VUONNA tiedän paremmin. Kumpaakin saa kokea, ihan joka ikinen vuosi. Ässään mahtuu paljon muutakin, mistä olisi voinut kirjoittaa, kuten sammakot, sipulit, siemenet ja tietysti se savimaa.

T Toukotyöt, se toinen suomenkielisistä lempisanoistani. Toukotöiden aikaan herään eloon toden teolla, elo on niin fyysistä niin fyysistä, paikkoja kolottaa ja mieli käy ylikierroksilla koko ajan. Suunnittelutyö on tehty aikaisemmin, toukotöiden aikaan vain pusketaan menemään. Sen jälkeen on aina voittajafiilis, konkretiaa ihan parhaimmillaan.

U Unelmat liittyvät puutarhaan hyvin olennaisesti. Olen enemmänkin kuin tyytyväinen siihen mitä nyt on, ja suorastaan kiintynyt jopa siihen aarin savilänttiin, mutta silti unelmoin isommasta kasvimaasta, paremmasta mullasta, sopivista säistä ja ennen kaikkea kasvihuoneesta. Se tuntuu olevan se mahdoton asia mitä en vaan tule saamaan, eli unelmoin edelleen. Niin, ja unelmoin kunnon maakellarista.


Aikaisemmat osat tässä:

H-N

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

S on hyvin konkreettista juuri tällä hetkellä. Mitä ihmettä tekee 8 kurkulla ja miljoonalla ruusupavulla? Ensi vuonna _ihan varmasti_ olen fiksumpi, enkä kasvata niitä noin paljoa ;-)

Liisa kirjoitti...

S on Kivistössäkin meneillään. Tuo 'ensi vuonna tiedän paremmin' on jokavuotinen juttu myös meillä, aina oppii uutta! Me tehtiin Marin kanssa jo ens vuoden kasvimaasuunnitelma, kun on tuoreessa muistissa mitä pitäis olla enemmän ja mitä ei ehkä tarvita ollenkaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, 8 kurkkua ei olisi ongelma, ne tulisi syötyä hetkessä sellaisenaan (nim. sain 4 kurkkua kolmeen kertaan istutetuista/kylvetyistä kurkuista), mutta paputuskan ymmärrän. Minulla on vieläkin viimevuotisia papuja pakastimessa, ja päätinkin, etten niitä ryöppää tänä vuonna pakastimeen ollenkaan. Nyt ollaan syöty papuja lähes päivittän kohta kahden viikon ajan, eli ei niitä kohta tee mieli muutenkaan... YinJangit annan tulla pavuiksi saakka, ne olivat niin hauskan näköisiä, eli niitä aion kuivana säilyttää talven varaksi.

Liisa, minä alan omalla kohdalla kallistua siihen, etten edes opi mitään, kun tuntuu että "virheiden" määrä on vakio joka vuosi. Mitä aiotte laittaa enemmän, entä mitä teidän ei tarvitse laittaa ollenkaan? On aina niin kiva kuulla muiden suunnitelmista ja huomioista.