torstai 7. elokuuta 2014

Juuren lihaliemi


Lihaliemet ovat lopussa tähän aikaan vuodesta, kyyhkykausi alkaa muutaman päivän päästä, joten kohta pääsee toivottavasti lintuliemienkin keittoon. Mutta hyvää lientä saa muustakin lihasta, kuten naudasta. Juuri nyt -kirjassa löytyi ohjeet Ravintola Juuressa käytettäviin liemiin. Aika samalla tavalla minäkin liemet aina keitän, mutta nyt oli kiva kokeilla ihan tarkkaan ohjeen mukaista lientä. Ja hyväähän siitä tietysti tuli. Minäkin teen liemet suolattomina, joten ruokaa valmistaessa on täysi vapaus suolan suhteen. Lihana minulla oli nyt sekä häränhäntiä että liemiluita, jotka olin tilannut Reinin lihasta Kauppahalli24:n kautta. Kaikki kasvikset olivat omalta palstalta, juuriselleri on vielä pikkurillin pään kokoista, joten käytin suosiolla varsiselleriä.

2 kg naudanhäntää ja/tai liemiluita (minulla 1 kg kumpaakin)
2 sipulia
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 mukulaselleri (minulla varsiselleriä)
1 purjo
3 laakerinlehteä
1 rkl mustapippureita
½ ruukkua timjamia
1 ruukku persiljaa

Laita kaikki aineet mausteita ja yrttejä lukuunottamatta uunipellille tai vuokaan. Paahda uunissa 220 asteessa 20 minuuttia. Kaada sen jälkeen kaikki isoon kattilaan, minulla oli 10 l kattila. Lisää vettä niin että kaikki peittyvät hyvin. Anna lämmetä hissukseen ja kun liemi alkaa kiehua, kuori kaikki vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää mausteet ja yrtit joukkoon. Anna kiehua ihan hiljalleen muutama tunti. Siivilöi liemi ja käytä heti tai pakasta sopivan kokoisissa annoksissa.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Saisko sitä teidän metsästäjää lainata tännekin, kun kyyhkyjä on melkoinen määrä :-)
On se hassua, että lapsena sai tuoretta kalaa ja riistaa mielin määrin, eikä niitä osannut kovinkaan paljoa arvostaa. Nyt ne ovat kullanarvoisia!

sauvajyvänen kirjoitti...

Täällä ei taida kyyhkyt vielä parveentua, katsotaan kuinka tulee käymään. Minä olin siitä hassu lapsi aikoinani, että tykkäsin riistasta tosi paljon, vaikka se oli sitä "tavallista" ruokaa. Paitsi että lahnakiintiöni olen syönyt, sitä en enää osannut arvostaa.