maanantai 6. tammikuuta 2014

Tryffeli-suklaamoussekakku

Tätä kakkua varten minä kokeilin niitä tryffeleitä (en muista enää oliko ne hirvenpapanoita vai poronpapanoita). Ostin Koti&Keittiö-lehden 12/2013 ihan vain ja ainoastaan sen takia, että siinä oli sivun juttu Anna Taipaluksesta, Hella & Herkku-kaupan perustajasta, mutta täytyy todeta, että onneksi ostin lehden, jo pelkästään sen lime-inkivääri-graavatun siian takia. Silmiin osui myös suklaatryffeli-kakun ohje. Tein kakun nyt puolikkaana, ja myöhemmin ehkä teen sen kokonaisena. Kirjaan tähän kuitenkin ohjeen kokonaiseen kakkuun.

Minulla oli vähän tulkinnanvaraa ohjeen kanssa. Siinä käskettiin laittaa valkuiaset kuivien aineiden joukkoon voin kanssa, missään ei puhuttu vatkaamisesta. Laitoin ne sellaisenaan, mutta pohjasta olisi kyllä tullut kuohkeampi jos ne olisi vatkattu, nyt se oli aavistuksen keksimäinen. Tein kakun samankokoiseen vuokaan (halkaisija 20 cm) kun ohjeessa käskettiin, vaikka minulla oli siis puolikas taikina ja täyte. Jos olisin tehnyt pohjan kokonaisena tuon kokoiseen vuokaan, olisi siitä kyllä mielestäni tullut liian paksu. Täytettä sen sijaan oli selvästi vähemmän kuin lehden kuvassa, mutta koska tämä on aika täyttävää kakkua, ei se minusta haitannut. Jos teen kokonaisen kakun, käytän kyllä isompaa vuokaa, esim. halkaisijaltaan 25 cm olevaa vuokaa. Kakku ei ole kovinkaan makea, mutta tuhtia tavaraa se on. Eikä ollut mikään lasten suosikkikakku, kaikilta neljältä melkein5-9-vuotiaalta jäi syömättä. Aikuisille kyllä maistui senkin edestä.

2½ dl mantelijauhetta (minulla -jauhoa)
1½ dl tomusokeria
1½ dl vehnäjauhoa
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
5 kananmunan valkuaista
200 g sulatettua voita

400 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaa)
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70-80%)
1 vaniljatanko
5 dl kermaa

½ dl mantelilikööriä (tai konjakkia)

suklaatryffeleitä ja kaakaojauhetta

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon valkuaiset ja sulatettu voi, sekoita tasaiseksi. Laita taikina irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20cm ohjeen mukaan, minä käyttäisin isompaa) ja paista 175 asteessa n. 30 minuuttia. Irrota reunoilta ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Sulata suklaat vesihauteessa. Anna hieman jäähtyä ja lisää halkaistun vaniljatangon siemenet suklaan sekaan. Vaahdota kerma ja lisää se erissä hieman jäähtyneen suklaan joukkoon.

Pidä kakkupohja vielä vuuassa. Kostuta se liköörillä tai konjakilla (kiehauta alkoholi pois, jos tarjoat kakkua lapsille ja olet tarkka alkoholista). Lusikoi suklaamousse pohjan päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli. Irrota se varovasti ja koristele suklaatryffeleillä ja kaakaojauheella.

4 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Juttu Annasta oli hieno. Ihan sen takia kannatti ostaa lehti. Minä olen yllätyksekseni löytänyt yllättävän toimivia ohjeita Koti & Keittiöstä, kun sen satunnaisesti ostan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen samaa mieltä, se oli kiva juttu ja kiva kuva. Minä olen usein tehnyt sen lehden ohjeilla, ja melkein aina onnistunut hyvin. Minulle tuli se lehti joskus vuosia sitten, mutta nyt pitkän ajan olen ollut irtonumeroiden varassa, ja aion siis jatkossakin olla.

Siiri kirjoitti...

Kuullostaa suussasulavan herkulliselta. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Sitä se tosiaan oli. Ja seuraavana päivänä maistui lapsillekin, ainakin kahdelle niistä joille ei edellisenä päivänä maistunut.