torstai 30. tammikuuta 2014

Kasvimaasuunnittelua vuodelle 2014


Tiedättehän sen tunteen, kun on niin poikki että pelkää koko ajan möläyttävänsä jotain mitä ei pitäisi (ja jos möläyttää, ei kuitenkaan huomaa/tajua sitä). Tai kun pikkujutut alkavat naurattaa vaikkei pitäisi. Tai kun muistaa vasta työkaverin kysymyksestä että olisi hyvä aika herätä kasvavaan valon määrään. Nyt on se hetki (enkä puhu siis valon määrästä).

Lupasin aiemmin antaa työkaverille chilin taimia, ja tänään uusin lupaukseni, sillä lupasin antaa hänelle kovasta taimivalikoimastani taimia heti jahka saan ne kylvettyä ja ne suvaitsevat itää. Ja samalla mietin että pitäisi tehdä kasvimaasuunnitelma taas ensi vuodeksi, ihan kuten joka talvi olen tehnyt. Ajattelin tehdä sen viikonloppuna, mutta kaivaa pohjan valmiiksi jo tänään. Ja katsos, olinkin ollut kaukaa viisas, ja tehnyt sen valmiiksi jo silloin kasvatuskauden päätteeksi, ehkä joskus lokakuun alussa. Ihan hyvä niin, vähän jo epäilin että muistankohan enää mitä olin ajatellut, ainakaan juuri nyt. Hyvä minä, hyvähyvä.

Ensi vuodelle on tulossa lähes kaikkea mitä viime vuonnakin ja lisäksi muutamia uusia lajikkeita, tai ainakin sellaisia mitä en vähään aikaan ole kasvattanut, kuten fenkolia, naurista ja kyssäkaalia. Kehäkukkaa ja samettikukkaa on tänä vuonna tarkoitus heitellä kaalikasvien joukkoon tuholaisia vähentämään.

Jos kylmähkö ja vähäluminen talvi on tehnyt tuhoja syysviljalle ja pensaille, niin toivottavasti myös etanat ja muut nilviäiset ovat saaneet kyytiä, ainakin minun tiluksillani.

Siemenpankin satoa odotan innolla. Siirsin tuohon rauhalliseen paikkaan komeimmat palsternakat ja porkkanat syksyllä, ja katson onnistuiko siirto ja tuleeko ensi kesänä kukkia ja siemeniä. Raportoin kokeilusta sitten syksyllä, jos raportoitavaa on.

Valoa päin!

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tunnistan tuosta suunnitelmasta koulutuksellisen sukulaisuuden ;) (vaikka mulla ei kasvimaata olekaan).

Tuplaespresso kirjoitti...

En tiedä koulutuksesta, mutta selkeästi ruutukaava-aluetta :) Hyvältä näyttää.

viv kirjoitti...

Jämptit on laatikot! :) Kunnon suunnitelmassa on kyllä puolensa. Ja ihan jo sillä että kylvää siemenet riveihin.

Meidän viimekesäinen palsta oli aikalailla improvisoitua hajakylvöä. Oli aloittelijana hiukan hankala kitkeä kun ei alkukesällä ollut aavistustakaan mitkä on rikkaruohojen ja mitkä hyötykasvien taimia. Pitänee kokeilla tänä vuonna hiukan säntillisempää tyyliä.

Jee kohta pääsee jo kylvämään ekat esikasvatettavat! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, juurikin niin! Puhumattakaan siitä kuinka mukavia ja käteviä excel-taulukot ovat!

Tuplaespresso, ihan niin. Tänä vuonna tosin ruutujen koot voivat vähän muuttua, sillä käänsin maan ihan kokonaan. Mutta paljoa en voi kohtia muuttaa, sillä maata on parannettu vain penkkien kohdalta, ei käytäviltä.

viv, laatikot ovat laatikoita vain paperilla, varsinaisia kasvulaatikoita minulla on muutama vain omassa pihassa.

Minä ajattelin kylvää chilit huomenna, uskallan olla nyt näinkin ajoissa kun mies hommasi minulle hyvät kasvilamput.

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Suunnitelmien näkeminen saa omatkin sormet syyhyämään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, kaivoin juuri chilin siemenet esiin :)

Merja kirjoitti...

Oletko kokeillut Messukylän lanttua? Maistoin sitä ekaa kertaa tänä talvena ja se on hyvää, vaikken lantusta niin piittaakaan. Saakohan sen siemeniä jostain?

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, en ole kokeillut. Onko se Tampereelta päin alkujaan? Siemenistäkään en osaa sanoa, en ole vuosikausiin kasvattanut lanttuja, kun tuntui että tuholaiset saivat aina isomman sadon kuin minä.

Merja kirjoitti...

Täytyyåä selvitellä tuota lanttujuttua, siinä on jotain salaperäistä taustaa ainakin kauppahallin myyjän perusteella...

sauvajyvänen kirjoitti...

Mielenkiinnolla seuraan mitä siitä löytyy.

Ulla kirjoitti...

Ihanan suunnitelmallista! Ja todella mielenkiintoinen siemenpankkikokeilu.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin mielenkiinnolla odotan että kuinka käy siemenien suhteen. Ja että toimiiko jalostus ;)