sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Veriappelsiini-juustokakku


Löysin upean näköisen juustokakun ohjeen Delicious Magazinen instasta. Pitkästä aikaa tuli leipomisfiilis, ja ajattelin kokeilla kakkua. Tein sen n. puolikkaana ohjeesta, joku raja siinä kuinka paljon juustokakkua voi syödä. Ihan tarkkaan en laittanut kaikkea puoliksi, tein sen mukaan mikä on järkevää, ja suhteutin muut aineet sen mukaan. Ja käytin valmista hasselpähkinäjauhoa, en siis ohjeen mukaisesti paahtanut pähkinöitä ja jauhanut niitä itse jauhoksi. Kannattaa lukea alkuperäinen ohje, ja tehdä sen mukaan jos haluaa tehdä isomman kakun ja oikein. Enkä tietenkään saanut kakusta yhtä hienoa kuin instan kuvassa. Kokonaisesta kakusta tulee ohjeen mukaan 12-16 palaa, eli tämä riittäisi ehkä 6:lle.

100 g kaurakeksejä
50 g hasselpähkinäjauhoa
60 g sulatettua voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi, lisää hasselpähkinäjauho sekaan. Kaada sulatettu voi joukkoon, sekoita. Painele keksimuru pohjalle ja korkeasti reunoille. Käytin 15 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa, jonka pohjalle pingotin leivinpaperin. Pidä pohja jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen.

200 g tuorejuustoa
150 g mascarpone-juustoa
100 g ranskankermaa
½ tl vaniljajauhetta
90 g sokeria
2 munaa
30 g vehnäjauhoa

Mittaa juustot, vanilja ja sokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kaikki hyvin sekaisin, vatkaa munat joukkoon. Siivilöi jauho ja vatkaa sekin hyvin seokseen. Kaada juustoseos pohjan päälle, ja paista n. 45 min 160 asteessa. Kakun tulisi olla hyytynyt reunoilta mutta hyllyvä keskeltä.

Anna kakun jäähtyä ja säilytä kylmässä yön yli.

4 veriappelsiinia

Leikkaa veriappelsiineistä hedelmäliha erikseen. Minä leikkaan aina päät pois sahalaitaisella veitsellä. Kuori appelsiini veitsellä leikkuulaidan päällä. Laita siivilä kulhon päälle, ja sen päällä pidä appelsiinia toisessa kädessä, ja toisella leikkaa viipaleet talteen niin, ettei niihin jää kalvoja. Kaikki mehu valuu kulhoon, jätä viipaleet siivilään valumaan.

50 g sokeria
1 rkl voita
pikkuloraus Cointreauta
ripaus sormisuolaa
0,4 dl kermaa
2 rkl veriappelsiinimehua

Valmista karamelli. Laita sokeri pieneen kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut, älä sekoita jos ei ole pakko. Lisää sen jälkeen lämpöä vähän ja anna sokerin saada kullankeltaista/punaista väriä. Siirrä pois lämmöltä ja sekoita joukkoon likööri ja voi, varo roiskeita. Lisää suola ja lopuksi kerma. Ohenna karamellia ylimääräisellä appelsiinimehulla, anna jäähtyä.

Ota kakku jääkaapista ja anna tasaantua huoneenlämpöön puolisen tuntia. Irrota kakku ja laita tarjoilulautaselle. Kuivaa veriappelsiinilohkoja talouspaperin päällä. Koristele kakku appelsiinilohkoilla, kaada kinuski päälle ja nauti. Upea kakku, tätä juustokakkua pitää tehdä toistekin.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Upea kakku!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä on kyllä hyvä resepti, tulee tehtyä toistekin. Tuo lehti ei ole pettänyt kertaakaan.