lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäiskinkku 2016


Meillä syödään pääsiäisateria yleensä aina lauantaina, ihan siitä syystä että sunnuntaina on perinteinen piirakkapäivä, eikä nälkä pääse isoksi missään vaiheessa. Olemme syöneet jo vuosia villisian kinkun pääsiäsikinkkuna, mutta tänä vuonna se perinne katkesi. Saattaa alkaa jossain vaiheessa uudestaan, mutta toistaiseksi näin. 

Mietin pitkään, että mikä on riittävän hyvää korvaamaan villisian, mutta ongelma ratkesi kuin itsestään tilattuani Mallaspossulta tosiharrastajan lihapaketin. Siinä tuli mukana kahden kilon kokoinen pala kinkkua. Mikäs sen parempi pääsiäiskinkuksi, ehkä tämä aloittaa uuden perinteen. Mietin ja mietin miten valmistaisin kinkun, mutta päädyin lopulta perinteiseen pääsiäsikinkkuun, eli valmistin sen samaan tapaan kuin villisian kinkut aikaisempina vuosina. Aloitin aikaisin aamulla hieromalla mausteseoksen kinkkuun:

1 tl viherpippuria
½ tl katajanmarjaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tl savupaprikaa
1 tl savustettua Aji Cristal -rouhetta
½ tl savustettua Aji Cristal -jauhetta
valkopippuria
2 tl fariinisokeria
1 tl hienoa merisuolaa
1 rkl hyvää punaista balsamicoetikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä


Murskaa pippurit ja katajanmarjat morttelissa, sekoita kaikki mausteet pienessä kupissa. Määrät ovat suuntaa antavia, en mitannut niitä. Toki voi käyttää sellaista mausteseosta kuin haluaa. Lisää mausteiden sekaan sokeri ja suola sekä etikka, soijakastike ja öljy. Sekoita kaikki hyvin, hiero kinkun pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä vähintään pari kolme tuntia.

3 porkkanaa
2 sipulia
pala lanttua
pala juuriselleriä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
½ dl makeaa omenaviiniä
1 dl vettä

Kuori ja pilko kasvikset, laita ne uunivuokaan. Lisää yrtit ja nesteet pohjalle ja nosta kinkku vihannespedin päälle.

Paista kinkkua 250 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen laske lämpötila 100-120 asteeseen, ja paista siinä lämpötilassa kunnes paistimittari näyttää 75 astetta. Minulla meni aikaa 2 tuntia 15 minuuttia.

Kääri kinkku folioon ja peittele pyyhkeellä, ja anna lämmön tasaantua puolisen tuntia. Leikkaa sen jälkeen kinkku ohuiksi siivuiksi ja nauti lämpimänä. Tai anna jäähtyä kokonaan ja syö kylmänä (=huomenna loput).

Lihan levätessä valmista kastike. Siivilöi liemi, keitä sitä hetki kokoon, suurusta vehnäjauholla ja lisää pikkuloraus kermaa ja lusikallinen kirsikkahyytelöä. Anna kiehua hiljalleen kunnes kastike on suurustunut, liha levännyt ja perunat valmistuneet.


Syötiin yksinkertainen mutta hyvä ruoka. Kinkkua siivuina, kastiketta, lohkoperunoita, tomaatti-basilikasalaattia ja pinaatti-kurkkusalaattia. Tänä vuonna kukka-asetelma on minun tekemäni, rairuoho on kovasti vaiheessa vielä.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Kylläpäs meillä menee mukavasti ristiin! Vein eilen ruokaharrastajien luo kylämpaikkaan villisikaa ja siellä nautittiin villisikaa itämaisella vivahteella. Mallaspossun vuoro on huomenna. Mallaspossun kinkku on vielä pakastimessa, mutta nythän mä tiedän mitä tehdä jahka sulattelen!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuo on niin mehevää ja maukasta lihaa, että varmasti olisi hyvää vaikkei maustaisi mitenkään :)