torstai 2. tammikuuta 2014

Kalaseljanka


Minä olen aina tykännyt kalaseljankasta, ainakin silloin kun se on hyvää :) En kuitenkaan jostain syystä ole itse tehnyt sitä, vaikka mielessä sen tekeminen on ollutkin vuosia. Nyt oli hyvä tarttua seljankan tekoon, kun satuin juuri lukemaan Ville Haapasalon haastattelukirjan "Et kuitenkaan usko..:" (juuen uskokaan ;) ), eli venäläinen keittiö oli sopivasti mielessä. Olin ostanut vähän aikaa sitten Maija Silvennoisen Suomalaisen kalakeittokirjan, josta heti silmiini osui seljankan ohje (nimellä Lohikeitto & seljanka). Kirjassa on toinen toistaan parempia ohjeita ja kivoja kuvia, mutta väkisinkin ihmettelen, että miksi kirja on pitänyt toimittaa niin huolimattomasti, luulisi mm. että siisti tavutus ei vaatisi ihan kamalasti panostusta.

Keiton tein vähän sinne päin ohjeen mukaan. Käytin kuhaa ja siikaa kalana, ja reilusti enemmän kuin ohjeessa oli lohta, enkä laittanut oliiveja ja tilliä keiton sekaan, koska se olisi entisestään huonontanut mahdollisuutta että lapset söisivät keittoa.

2 rkl öljyä
1 porkkana
pala selleriä (minulla oli varsiselleriä)
1 pieni palsternakkka (ei ollutkaan)
vähän kaalia suikaleina (ei ollut, enkä varmaan olisi laittanutkaan)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä (oli yksi)
1 tl timjamia
pippuria myllystä
suolaa, jos tarvitsee
laakerinlehti
1 rkl tomaattipyretta
1 l kalalientä (keitin kalojen perkeistä + merisuolaa, valkopippuria, sipulia, laakerinlehti ja tillin varsia)
300 g lohta (minulla 350 g kuhaa ja 250 g siikaa)
1 dl maustekurkkua silputtuna
1 dl oliiveja
1 dl tuoretta tilliä silputtuna

smetanaa

Kuullota kuoritut ja pilkotut kasvikset öljyssä. Mausta suolalla (vähän jos liemessäkin on jo suolaa), timjamilla ja pippurilla ja lisää laakerinlehti sekaan. Lisää tomaatipyre ja sekoita hyvin. Lisää kalaliemi ja anna poreilla miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä, minulla meni kymmenisen minuuttia. Lisää kalat palasina (nypi fileistä ruodot pois ennen pilkkomista), kurkut pilkottina pieneksi ja oliivit (tai laita oliivit tarjolle vasta valmiin keiton kanssa). Anna hautua muutama minuutti, sekoita tilli joukkoon (tai laita sekin kulhoon ja pöytään). Tarjoile heti ja lisää vielä smetanaa lautasella.

Hyvä keitto, aika miedon makuinen tälläisenaan. Toisaalta, ei ollut lasten suurta herkkua nytkään, eli vahvemman makuisena ei olisi varmaan uponnut sitäkään vähää. Kumpikin tykkäsi kuhasta selvästi enemmän, eli seuraavalla kerralla en laita siikaa ollenkaan. 

7 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Kalaseljanka on ihanaa! Kiitos, kun muistutit sen olemassa olosta. Pitääkin taas joku päivä keitellä soppaa :)

Sofia kirjoitti...

Kalaseljanka on ihanaa! Kiitos, kun muistutit sen olemassa olosta. Pitääkin taas joku päivä keitellä soppaa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä on kyllä hyvää! ps. Sinulla on tosi kiva blogi :)

Sofia kirjoitti...

Kiitos! Kiva, kun tykkäät :)

Mä olen aika innoissani etenkin näistä sun kalaresepteistä! Tuota bouillabaissea pitäis kans kokeilla :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos :) Sinullakin on tosi kivoja kalareseptejä.

Khayr kirjoitti...

pitänee koittaa tätä joku päivä! luin juuri Ville Haapasalosta kertovan Et kuitenkaan usko-teoksen, ja minulle syttyi välittömästi Venäjä-fiilikset.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se fiilis oli kyllä tarttuva. Kävin lukemassa mitä tykkäsit kirjasta :) Sinulla on kiva blogi!