perjantai 6. joulukuuta 2013

Puolukkatäytekakku



Järjestimme perhepiirissä pienimuotoiset syntymäpäivät. Jaoimme siskon kanssa tarjottavien valmistamisen, ja minulle tuli mm. kakun tekeminen. Joulukuu ei ole kaikkein kiitollisin aika miettiä mitä marjoja tai hedelmiä laittaisi kakkuun, paitsi jos puolukka sattuu olemaan lempimarja.

Tein siis juhliin talvisen kymmenen munan kakun. Kermakkua oli toivottu, ja sainhan sitä kermaa reunaan laitettua, väliin laitoin puolukkamoussea. Satuin huomaamaan uusimmassa Kotiliedessä (25/2013) puolukkamoussen ohjeen, joka oli tarkoitettu laseihin tehtäväksi jälkiruuaksi. Vähän muutin ohjetta (en esim. keittänyt puolukoita) ja  suhteita sekä tein vähän isomman annoksen, mutta tämä ainakin toimi kakussa hyvin.

10 munaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
2 dl perunajauhoa

Tee pohjat: vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Minä tein koko taikinan kerralla, vaikka paistoinkin pohjat kahdessa erässä. Vatkaamiseen meni reilusti aikaa, meinasi jo usko loppua, mutta sain sentään lopulta hyvän vaahdon aikaiseksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja sekoita ne varovaisesti taikinan joukkoon. Paista puolet taikinasta pellillä 200 asteessa n.10 minuuttia (tai vähemmän, aika riippuu uunista). Paista toinen pohja heti perään. Irrota kakkulevy leivinpaperista heti paistamisen jälkeen, minä nostin ne voipaperin päälle. Anna niiden jäähtyä ja valmista sillä välin täyte.

500 g puolukkaa
1½ dl sokeria
500 g turkkilaista jugurttia
3 dl kermaa
200 g valkosuklaata
6 liivatetta
½ dl vettä

Käytä puolukkasurvosta, tai survo kokonaiset puolukat. Sekoita puolukoiden kanssa sokeri ja jugurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sekin joukkoon. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen ja purista niistä vesi pois. Kuumenna pieni määrä vettä kiehuvaksi, ja sulata liivatteet veteen. Vatkaa puolukka-jugurtti-kerma-seokseen sulatettu valkosuklaa ja liivateliemi. Vatkaa niin kauan, että kaikki on varmasti sekaisin. 

Käytä suorakaiteen muotoista kakkumuottia. Leikkaa sillä kaksi melkein pellin kokoista pohjaa. Laita pohja kakkuvuokaan ja kaada puolukkatäyte päälle tasaisesti. Nosta toinen kakkupohja päälle ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan aamuun. Kakku ei siis tarvitse mitään kostutusta.

puolukoita (ehkä n. 5-6 dl tai enemmän)
5 dl mehua (esim. puolukka- tai karpalo)
2½ dl hyytelösokeria

Seuraavana päivänä levitä kakun pinnalle kerros puolukoita. Kiehauta mehu ja lisää sokeri kiehuvan mehun joukkoon. Sekoita kunnes kaikki sokeri on sulanut ja neste kiehahataa uudestaan. Anna liemen vähän jäähtyä ja lusikoi se kakun pintaan. Anna hyytelön jähmettyä hyvin. Irrota kakkuvuoka varovaisesti reunoilta.

5 dl kermaa
½ dl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen vähän sokeria. Pursota kerma kakun pintaan ja laita kakku tarjolle.

Kakku ei ollut mikään ammatilaisen luomus, mutta hyvää se oli. Mitä nyt kiille oli vähän epätasainen ja mansikat vähän kirpeitä. Mutta niinhän ne joulukuun marjat ovat, pieniä ja kirpeitä ;)

Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa kaikille!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Komea kakku. Hyvät raaka-aineet ja herkullisuus ovat paljon tärkeämpää kuin sliipattu kuori. Ja on tuo nättikin. Ja kauniin värinen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, puolukka on yksi hienoimmista väreistä. Ja kiitos kehuista :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hieno kakku! MInäkin tykkään puolukasta, se on jotenkin särmä marja :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Puolukka on minun ylivoimainen lempimarja, ja on myös synttärisankarin lempimarjoja.