tiistai 6. lokakuuta 2020

Krassi-kimchi



Minä kasvatan nykyisin krassia paljon ihan sen takia, että sitä voi käyttää niin monipuolisesti ruuanlaitossa, kaunista ja pippurisen hyvää. Tämän ohjeen ja idean löysin jo toukokuussa (22.5.20) riverfordfieldkitchenin insta-postauksesta, ja jo silloin päätin kokeilla tätä. Ohjeessa käytettiin sipulin sijaan kevätsipulia, mutta koska minulla ei sitä ollut, käytin pienen sipulin. Krassin kukkia ei ollut ihan sitä sataa, mutta reilusti kuitenkin monen värisiä kukkia. Ehkä kaunein olisi tullut käyttämällä vain keltaisia ja oransseja kukkia, mutta kaunis se on näinkin. 

400 g kaalia
12 g suolaa
2 chiliä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä

krassin kukkia ja lehtiä reilusti

Suikaloi kaali ihan ohuiksi suikaleiksi. Sekoita joukkoon 3% suola, eli laske suola kaalin painon suhteen. Painele kaalia esim. perunanuijalla niin, että saat nestettä irtoamaan, jätä odottamaan. Aja tekosekoittimessa tai sauvasekoittimella chilit, sipulit ja inkivääri tahnaksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon, anna seistä kymmenisen minuuttia. Siirrä kaali nesteineen kukkien ja lehtien kanssa purkkiin. Painele kaalia purkissa niin, että se jää nesteen alle. Laita purkin kansi kiinni, ja anna kaalin fermentoitua huoneenlämmössä 5-7 päivää. Kannattaa laittaa lautanen alle, ainakin minulla fermentointi oli sen verran voimakasta, että nestettä kuohui vähän yli. Maistele viiden päivän jälkeen, ja siirrä kimchi jääkaappiin kun se on sopivaa, minä siirsin kuuden päivän kohdalla.

Tulista ja kirpeää, ja koukuttavan hyvää. Tekee hyvää mielelle ja kielelle.


3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kauniin näköistä kimchiä! Fermentointi kiinnostaa kovasti, mutta pelkään, että tuloksena on homeista mössöä - koskaan en ole saanut suolasieniäkään onnistumaan. Hankalaa saada ainekset pysymään liemen alla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä laitan sellaiseen pieneen minigrip-pussiin vettä, ja sen siihen päälle. Kansi painaa sen verran, että kaikki painuu liemen alle. Käytän tätä suolasienillä, ja näillä.

Värit eivät pysyneet pitkään näin kauniina, myöhemmin ne tummuivat ja tasaantuivat.

Ulla kirjoitti...

Kiitos minigrip-vinkistä. Täytyy testata.