perjantai 22. kesäkuuta 2018

Juhannus 2018 ja hapanimelä kana


Keskikesän vihreydestä ei ole tietoakaan, savusaunan katto on kuivanut kokonaan, nurmikko palanut ja kaikki keskiskesän kukat kukkineet. Savusaunan juhannuskimppukin on ihan erilainen kuin koskaan, piti käydä pihasta hakemassa täydennystä. Vesi on +16, monta astetta lämpimänpää kuin ilma tänään. Vettä sentään on tullut sen verran että kokolle päästään tänään, ja koko ajan tulee lisää.

Minulla on selvästi erilainen suhtautuminen juhannusruokiin kuin mitä blogeista ja lehdistä keskimäärin saa lukea. Valmistan kaksi ateriaa yleensä 7-11:lle henkilölle, ja haluan päästä mökillä mahdollisimman helpolla. Eli ei mitään monen ruokalajin hienoja päivällisiä, vaan yksinkertaista ruokaa ja mieluiten etukäteen tehtäviä valmisteluja mahdollisimman pitkälle. Lisäksi aina pitää olla italiansalaattia lasten toiveesta ja perunasalaattia ainakin jollekin aterialle. Ja salaattina taitaa useimmiten olla yksinkertainen salaatti uudesta kaalista.

Välillä aina mietin, että se on ihan oma rotunsa joka mökillä valmistaa kaikki ruuat viimeisen päälle. Minä pesin kaupungissa juhannusvalmistelujen aikana viisi (5!) astianpesukoneellista astioita, eikä siinä ollut vielä kaikki. Sama määrä mökillä, huhhuh. Ja ruuat oli kuitenkin suunniteltu niin, että pääsee helpolla, mitään monimutkaista en valmistanut. Ei minusta olisi suurpeheenkään äidiksi.

Valmistan ruuat yleensä aattona vähän pienemmälle porukalle ja juhannuspäivänä vähän isommalle porukalle. Tänä vuonna aaton toiveena esitettiin jotain kanasta, paikalla oli 7 syöjää. Tällä kertaan tein kanaa samaan tyyliin kuin hapanimelän porsaan. Valmistin kanan etukäteen, samoin keitin soosin valmiiksi. Lisänä keitettyä riisiä ja kaalisalaattia, ja tietysti sitä italiansalaattia.


1½ kg kanan rintafileitä
½ dl öljyä
1 dl soijakastiketta
1 rkl currya
1 rkl viherpippuria
mustapippuria myllystä

6 dl omenamehua
1 dl tomaattipyrettä
½ dl omenaviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
reilu pala inkivääriä raastettuna
2 rkl perunajauhoa

Laita kananpalat isoon uunivuokaan. Sekoita öljy, soijakastike ja mausteet ja sekoita marinadi kananpalojen joukkoon. Paista 200 asteessa vajaa tunti. Anna vähän jäähtyä ja pilko suupaloiksi..

Keitä liemi: sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja anna kiehahtaa niin, että perunajauho suurustaa kastikkeen. Anna vähän jäähtyä ja siirrä kananpalojen kanssa astiaan..

4 paprikaa
4 sipulia
öljyä

Kun valmistat ruuan, pilko paprikat ja sipulit. Wokkaa niitä hetki kuumalla pannulla öljyssä, lisää kanat ja kastike joukkoon ja anna lämmetä kuumalla pannulla. 

Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.

Versomuumiotaudin riivaama kirsikka kaadettiin kokkoon
Hyvää juhannusta kaikille!

Ei kommentteja: