maanantai 21. elokuuta 2017

Vuoden 2017 kantarellipiirakka


Tämä sienivuosi on silkkaa iloa. Kantarellipaikat keltaisenaan, tatteja enemmän kuin ehkä koskaan. Silkkaa iloa on myös tämä piirakka, tässä on sienipirakka jossa on maut ja rakenne kohdillaan. Minä en yleensä tykkää suolaisten piirakoiden pohjista, joko ne ovat liian murumaisia tai rasvaisia tai kuivia tai milloin mitäkin. Mutta River Cottagen neljän päivän kurssin leivontapäivänä oppimani piirakkataikina on koostumukseltaan täydellinen ja sen työstäminenkin on pelkästään mukavaa. Kurssilla teimme possupiiraan, minä olen tehnyt mm. kyyhkypiiraan, mutta tämä pohja toimii loistavasti tavallisissakin piirakoissa. Pelkästään tämän takia kannatti käydä kurssilla.

250 g jauhoa
½ tl suolaa
100 g voita
100 ml vettä
1 kananmuna, ihan pieni, tai puolikas isommasta

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sulata voi kattilassa, lisää vesi. Kun ne kiehuvat, kaada neste jauhojen joukkoon, sekoita haarukkavatkaimella. Sekoita joukkoon lopuksi yksi pieni muna, tai osa munasta (tämän voi jättää poiskin). Anna taikinan jäähtyä ennen kuin alat kaulia sitä. Kauli taikinasta tasainen levy ja siirrä se vuokaan. Tai työstä taikina lämpimänä piirakkavuokaan.

1½ l kantarelleja
suolaa, pippuria myllystä
200 g ranskankermaa tai kermaviiliä
1 dl kermaa
2 munaa
100 g Jukolan cheddar-juustoa

Putsaa sienet. Paista niitä pannulla niin, että nesteet haihtuvat, rouhaise sekaan vähän suolaa ja pippuria. Sekoita kulhossa ranskankerma tai kermaviili sekä kerma ja munat. Raasta juusto ja sekoita sekin joukkoon. Laita sienet pohjan päälle tasaisesti ja kaada kerma-munaseos päälle. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia. Minä koristelin piirakan muutamalla pienellä torvisienellä. Tätä tehdään toistekin.

5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onpa jännä pohjan ohje, täytyy testata! Olen työstänyt urakalla yli 5 kg suippokaalta lammaskaaliksi ja mietin, että osan siitä vois käyttää piirakkaan. Tästä saa sille hyvän pohjan.

Meillä ei herkkutattivuosi näytä (vielä) kummoiselta. Saa nähdä onko niiden toinen tuleminen syyskuussa parempi. Hyvä kun muistutit tuosta tattiliemestä; täytyy sitäkin työstää talven varalle.

Anonyymi kirjoitti...

Minkä verran suolaa tulee pohjaan? :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, meinasin kirjoittaa että tämä pohja/ohje käy kaikkii piirakoihin, mutta suotta olisin kirjoittanut, kun on niin fiksua lukijakuntaa että ihan itse älyää ;) Minulla on juuri tulossa toinen satsi tattilientä, sitä riittää nyt.

Anonyymi, kiitos huomiosta, miten se jäikään ohjeesta pois. Minä laitoin ½ tl, korjaan sen ohjeeseen :)

Ulla kirjoitti...

Olipa hyvä pohja! Helppo tehdä ja kaulita ja hyvä koostumus & maku. Parempi puoliskokin heti huomasi, että nyt on pohja kohdillaan :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, voi miten kiva kuulla, kiitos kommentistasi. Kuten sanoin, jo pelkästään tuon pohjan takia kannatti matkustaa Englantiin ;)