Sivut

sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Kuukauden tee: raparperitee


 
Minulta jäi huhtikuu välistä tässä Kuukauden tee -sarjassa, mutta toisaalta elokuussa oli kaksi teetä, mustikka ja vadelma, eli kompensoikoon elokuu huhtikuun. Huhtikuu, tuo kuukausista julmin, joka on kuin marraskuu valot päällä (paitsi pahempi), oli tänä vuonna aika vaikea kuukausi, sellaista (etätyö)apatiaa joka peittää kaiken alleen harvoin koen. 

Toukokuussa ehdin etätyömökkeillä kahden päivän ajan. Sitä edelsi mökkiviikonloppu koko perheen voimin, jolloin pääasiassa pideltiin sadetta tulvivalla pihalla tai sisällä. Keitin sentään raparperikiisselin ja tein rapaprperikompotin. Kompotin liemestä sain hyvän pohjan keväiseen tee-cocktailiin tai -mocktailiin.
 
4 cl raparperikompotin lientä
15 cl vihreää teetä (Japan Hojicha Bio)
(4 cl kirkasta viinaa)

Kerää jäähtynyttä raparperikompotin lientä talteen. Valmista tee ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Rakenna juoma lasiin ja sekoita. 

Tämä on hyvää sellaisenaan, tai mukava drinkki alkoholilla terästettynä. Tästä saisi myös hienon pohjan boolille, kompotin lientä, teetä ja jotain kuplivaa, ja kirkasta maun/tarpeen mukaan. 


Tänä keväänä olen ehtinyt tehdä jo monta raparperipiirakkaa, enemmän kuin vuosiin. Jotenkin raparperit ovat olleet niin kutsuvia tänä vuonna, ehkä ovat nauttineet sateista. Ollaan syöty ja tarjoiltu seuraavia piirakoita:


Seuraavaksi taitaa olla hillon vuoro, ja kohtahan se on mehuaikakin.

lauantai 29. toukokuuta 2021

Munakoiso-kaalisalaatti


Grillasin viime viikonloppuna mökillä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kaikki oli niin hyvää, että vaikka olin suunnitellut selviäväni yhdellä grillauksella koko viikonlopun, piti minun kaivaa lauantai-iltana isän pakastinta ja grillata uudelleen sunnuntaina (hirven sisäfilettä, mikä ihana pakastin!). Grillasin myös munakoisoa, sitä kyllä riitti, sillä sitä söi vain isä ja minä, ja mekin aika vähän, sillä oli kaikkea muutakin.  

Käytin munakoisoon yksinkertaisesti valmista grillauskastiketta, Poppamiehen Amazing Korean BBQ-soosia. Tämän kesän suosikkisoosi, tiedän sen jo nyt. Totesin vaan, että kannattaa käyttää maltilla, minä käytin nyt pari ruokalusikallista, mutta ehkä yksikin olisi riittänyt. Sivujen mukaan kyseessä on mieto kastike, mutta tämä on kyllä ihan erilaista "mietoa" kuin muut Poppamiehen miedot kastikkeet.

Grillatusta munakoisosta sain makupalojen lisäksi aivan loistavan mökkietäpäivän lounassalaatin, ja jäi sitä vielä riittävästi lisukkeeksi maanantain grillailuille (taas kävin isän pakastimella). Visuaalisesti salaatti ei ollut kovin kummoinen, mutta makua riitti senkin edestä. 

1 munakoiso
1-2 rkl Poppamiehen Korean soosia
 
½ varhaiskaali
2 tomaattia
1 sipuli

Viipaloi munakoiso n. 1½ cm paksuiksi siivuiksi. Itketä munakoiso ripottelemalla suolaa viipaleiden molemmin puolin ja pyyhi nesteet pois n. puolen tunnin päästä tai yli. Itkettäminen ei ehkä maun takia ole tarpeen, mutta halusin nestettä niistä pois mahdollisimman paljon ennen grillaamista. Sivele munakoisoille grillikastiketta. Grillaa todella kuumassa grillissä muutama minuutti puoleltaan. Nauti heti lämpimänä, tai jos haluat tehdä salaattia (kuten minä), anna niiden jäähtyä.

Pilko munakoisot pieniksi paloiksi. Silppua kaali ohuiksi suikaleiksi, pilko myös sipuli ja tomaatit. Sekoita kulhossa kaikki sekaisin, kaada myös munakoisoista valunut maukas neste mukaan ja anna maustua hetki. Nauti sellaisenaan tai ruuan lisukkeena. Ihana varhaiskaali, ihana munakoiso, hieno pelkistetty mutta täyttävä salaatti.

sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Raparperikompotti "pimennetystä" raparperistä

 
Tulin viikonlopuksi mökille sitä varten, että olisin kylvänyt kasvimaan ja istuttanut perunat. Tarkoituksena oli möyhentää maa ja laittaa kaikki papuja ja herneitä lukuunottamatta maahan. Mutta täällä satoikin loppuviikosta niin paljon vettä, että tällä hetkellä piha tulvii ja Kymikin tulvii kohta jos sama jatkuu. Jäi siis kasvimaa laittamatta tänä viikonloppuna. Toivottavasti saan sen tehtyä melko perinteisesti edes lakkiaisviikonloppuna, joka on myöhään tänä vuonna. Toivotaan tosiaan näin, ettei tarvitse olla juhannuksena tekemässä kasvimaata, niinkin on joskus käynyt.


Pääsin sentään vähän keväisiin hommiin, kun keitin raparperikiisseliä mökin isosta raparperipuskasta. Valmistin myös rapaprperikompottia raparperistä, joka oli saanut kasvaa mustan ämpärin alla. Kun raparperiä kasvattaa peitettynä, siitä tulee punaista, hentoa ja makeaa. Minun on pitänyt kokeilla tätä kasvatustapaa jo aikaa sitten, mutta vasta nyt, kun Ullan leipomuksien Ulla sanoi kasvattavansa kaiken raparperin näin, sain minäkin vihdoin aikaiseksi kokeilla. Raparperi pääsi vähän liian isoksi nyt, olisi pitänyt olla aiemmin keräämässä sitä. Ämpäri oli jo kaatunut, mutta sain silti kerättyä riittävästi yhteen satsiin hilloketta tätä makeaa raparperia. Ihan niin punaista se ei enää ollut, mutta katkeilevan hentoista ja makeaa kuitenkin. Tein yksinkertaisesti näin:
 
n. 7 dl raparperia palasina
n. 1 dl sokeria
 
Kerää pimeässä kasvaneet raparperit, huuhtele ne ja pilko reiluiksi paloiksi. Laita ne uunivuokaan ja ripottele sokeria päälle. Minulla ei ollut mökillä mitään tarkkoja mittoja, silmämääräisesti laitoin sopivasti. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa uunissa n.  30 minuuttia. Siirrä kuumana steriloituun purkkiin jos haluat säilyttää pidempään, tai anna jäähtyä ja siirrä astiaan, jos käytät hillokkeen lähiaikoina. 
 
Tämä on erityisen hyvää maustamattoman jugurtin kanssa, voisi sopia myös juustokakun tai vaikka riistan lisukkeeksi. Nigella Lawson on kuvannut kirjassaan oman tapansa tehdä tätä kompottia ja vaikka mitä ideoita mihin käyttää. Teen tätä ensi vuonna uudestaan, niin hyvää se on.

ps. Eilen saunoin tuntitolkulla, uin monta kertaa ja vihdoin tuoreella vastalla. Kymi oli 9 astetta, ehti kuulemma jo olla lämpimämpääkin.
 

torstai 6. toukokuuta 2021

Tom Yum -keitto hauesta ja siitä mitä sattuu olemaan



Tämän keiton salaisuus on Maxin kalasta ostettu Tom Yum -tahna. Ostin sitä aikaa sitten heidän thai-viikoilta ison määrän ja pakastin pienissä pusseissa kerta-annoksina. Siksi tätä keittoa ei voi sellaisenaan toistaa jos samaa tahnaa ei ole käytössä, mutta on pakko kirjata summittainen ohje ylös, keitto oli niin tosi hyvää (vaikkei kuva kummoinen olekaan). Kaikki tykkäsivät meillä, ihan kaikki, ja se on ihme se. 

Hauki sopii minusta tähän keittoon hyvin, sillä se imee makua itseensä (ei siis maistu enää hauelta) ja pysyy hyvin kasassa. Lisäsin keittoon kasviksiksi jämäksi jäänyttä kiinankaalia, ja vähän tomaattia ja sipulia. Täyttävyyttä tuli nuudeleista, eli yhdellä lautasella oli kaikki. Ihana ruoka. 

Tässä ei ole kamalan tarkkoja määriä, mutta idea kuitenkin selvinnee:

1 iso haukifile (n. 700 g)
½ l kalalientä (vesikin käy) tai vähän yli
1 tlk kookosmaitoa
½ dl hyvää Tom Yum -tahnaa (tai mikä määrä onkaan hyvä)
1 sipuli
2 isoa tomaattia 
reilusti kiinankaalia hienoksi silputtuna
1 annos nuudeleita
suolaa tarvittaessa (en tarvinnut)

limeä, korianteria

Paloittele kala suupaloiksi, poista y-ruoto samalla. Laita kattilaan liemi (tai vesi), kookosmaito ja maustetahna. Nosta kiehuvaksi, lisää viipaloitu sipuli, anna kiehua hetki. Lisää kala. Pilko tomaatti ja suikaloi kaali ihan ohueksi, lisää nekin keittoon. Riko yksi pussi nuudeleita pätkiksi ja lisää nekin keittoon. Nosta uudestaan kiehuvaksi, anna hautua muutama minuutti. Nauti korianterin ja limen kanssa.

Tästä keitosta neljä söi hyvän päivällisen, ja lisäksi sitä jäi kahdelle juuri ja juuri riittäväksi etälounaaksi.