Sivut

perjantai 4. lokakuuta 2019

Palstakuulumiset ja muistilista ensi vuodelle


Minulla on ollut lähes täydellinen välivuosi palstaviljelystä. Palsta on rikkaruohottunut ja siementänyt perusteellisesti, minulla meni ns. moti koko hommaan. Olen kyllä saanut jonkun verran satoa, sain perunat ja auringonkukkia esikoisen Prometheus-juhlaan (tämä taisi olla keväällä tärkein tavoite). Sipuleita sain jonkin verran, ne eivät petä koskaan, avomaan kurkkua upean sadon neljästä taimesta ja vadelmaakin tuli hienosti. Keräsin mustajuuren siemeniä ja vielä taitaa olla korianterin siemeniä kerättävissä. Mutta siinä se.

Olin valmiiksi aika poikki toukoaikaan ja kansalaisvaikuttaminen alkoi viedä mehut kaiken muun ohella. Keväällä oli hirmuaikaisin todella lämmintä ja kuivaa, sitten tuli kylmät ja kuivat pakkaskelit. Ja uudestaan lämmintä ja kuivaa. Ja kesä meni vuoroin paahtavassa kuumuudessa ja hetkittäisessä sateessa (mökillähän oli vieläkin kuivempaa kuin viime vuonna, joka oli ennätyskuiva vuosi koko Suomessa).

Kiireiden keskellä toukotöihin ja sen jälkeen jäi liian vähän aikaa, eikä mikään itänyt noissa olosuhteissa. Kukat, salaatit, yrtit, ei mitään. Herneet ja pavut jäivät laittamatta maahan. Punajuuret, se vähän mikä iti, tukehtui rikkaruohoihin. Porkkanoista iti muutama lajike, nekin jäivät harventamatta ja peittyivät rikkaruohoihin.

Kaiken kaikkiaan tästä vuodesta ei ole mitään raportoitavaa, muutama asia jää ylös ensi vuodelle:


  • Jussi on ihan turha peruna. Annabelle on ihan ok, mutta altis rutolle. Siikli erinomainen, ehkä parempi kuin Arielle. Perunat mitkä jäävät jääkaappiin: ei kannata vaivautua. Kasvoivat huonosti jos ollenkaan, ja loput söivät myyrät tai tauti vei.
  • Jos viljely ei innosta ensi vuonnakaan, peitä viljelemättömät alueet heti äläkä kuvittele että saat jotain tehtyä.
  • Pidä toinenkin välivuosi tomaatille. Muutama chili ruukussa riittää.
  • Peitä pihan kasvulaatikko harsolla ja estä eläinten pääsy kehikolla. Tai pidä sekin kesannolla.
  • Mieti myös mahdollista välivuotta mökin kasvimaalle


Olen alkanut tosissani miettiä palstaviljelyn lopettamista. En ehkä jaksa taistelua rikkaruohojen kanssa, en jaksa oikukkaita säitä, en jaksa sitä, ettei kasvattamani ja valmistamani ruoka kuitenkaan kelpaa. Ja kaikkia niitä kasviksia, mitä ennen ei saanut kaupoista, saa nykyisin helposti lähiprismasta ja -sittarista edullisesti. Niilla satasilla mitä menee maanparannukseen ja siemeniin, saa paljon hyvää toreilta ja kaupoista.

4 kommenttia:

  1. Palstaviljely on vähän vieras taiteenlaji, pihalla on tilaa ruokkia kaalikoita. Parin kokeiluvuoden jälkeen aion siirtyä yrtit+juurekset -linjalle, muu menee aina hänekseen. Kuka ruotas teillä jättää ite kasvatetut eväät syömättä? Penskana nuristiin oman maan ruuista vasta siinä vaiheessa, kun kesäkurpitsaa oltiin syöty kuukausi putkeen joka soosissa, vohveleissa, piirakassa ja kakussa. Muista nurinoista en puhu mittään... 😂 Nykysin mies syö ilosesti kaiken, minkä eteen laitan. Eilen ei meinannut ehtiä sienikeitto kypsyä kun toinen jo nakotti lautasen kanssa vieressä.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä hyvin hankala kausi tämä(kin). Ilman syyskylvöjä oltaisiin oltu kaupan kasvisten varassa pitkälle kesään.
    On muuten totta, että kauppojen kasvisvalikoima on monipuolistunut, ja kivasti on kotimaista kasvista tarjolla. Tomaatinkasvattajat ovat viimein älynneet panostaa lajikkeisiin, joten ei tarvi kaupassa tyytyä siihen perusmauttomaan versioon.

    VastaaPoista
  3. Tää niin lohduttaa mua! Se ettei muidenkaan Strömsössä aina kasva ja kukoista.
    Loistava idea tuo maan peittäminen. Kunnon pimeyskäsittely voisi tehdä hyvää tuolle mun rikkaruohoviljelmälle sekä ajanhallinnalle :).

    VastaaPoista
  4. Sohvi, minä olen lehtikaalit kasvamaan vain siten, että olen peittänyt ne harsolla melkein koko kasvukauden.

    Ulla, taitaa meillä olla edessä vain hankalia vuosia. Mutta aina joku on onnistunut, sillä mennään.

    Merja, joo vertaistuki on parasta tukea ;) Peittäminen on hyvä hätäapu, mutta jos oikeasti haluaa päästä rikkaruohoista eroon, sama alue pitäisi olla peitettynä monta vuotta. Mutta eipähän pääse siementämään lisää, jos peittäminen jää vain yhteen vuoteen. Seuraavana vuotena kyllä kaikki alkaa nopeasti kasvamaan, vanhat siemenet itää hetkessä :(

    VastaaPoista