Sivut

lauantai 12. tammikuuta 2019

Teetä ja kirjoja


Minä olen aina ollut teenjuoja. Kahvia olen maistanut muutaman lusikallisen verran elämässäni, olen myös syönyt kahvilla maustettuja leivonnaisia. Pidän kahvin tuoksusta, mutta makuun en ole koskaan tottunut (onko ihmekään tuolla määrällä?). Ehkä minusta vielä joskus tulee kahvinjuoja, en tiedä. Nuorena ajattelin alkavani juoda kahvia sitten kun olen täysikäinen, sitten kun  olen sen ikäinen kuin kummini aloittaessaan kahvinjuonnin, sitten kun olen 30; sen jälkeen en muistaakseni ole ajatellut asiaa, nyt ehkä vähän mietin että ehkä sittenkin kun olen 50.

Juon teeni tavallisimmin englantilaisittain, vahvaa mustaa teetä maidon kanssa. Englantilaiset pussiteemerkit ovat nykyisin arkisuosikkejeni, ihan markettitee kelpaa (Tescot, M&S:t,, PG Tips, Fortum&Masonit jne.). Kipeänä juon roobois-teetä (joo tiedän ettei ole teetä, mainitsin vaan). Keltainen tee on pitkään ollut toinen suosikkini, se alkoi vuosia sitten Thehuoneen teemaistelusta (vahva suositus!). Sitä juon kesällä janojuomana, talvella lämmikkeeksi. Aina välillä keksin uuden teen, ja siitä tulee suosikki vanhojen rinnalle. 

Nyt marssin Thehuoneelle listan kanssa, jonka olin poiminut Mia Kankimäen uusimmasta kirjasta. Luin joululomalla kirjan Naiset joita ajattelen öisin, viikkoa aikaisemmin olin lukenut Asioita jotka saavat sydämemen lyömään nopeammin, ja edelleen mietin näitä kirjoja. Upeaa kerrontaa kirjoissa, jotka todellakin saavat ajattelun hyrräämään ja saavat miettimään asioita ja naisia ja elämää ihan uudella tavalla. Tunnen suorastaan fyysisesti kuinka aivosoluni etsivät uusia yhteyksiä ja siellä käy miellyttävä synapsien kuhina. Ja olen onnellinen, että ystävissäni ja sukulaisissani on paljon yönaisia, ja ympärilläni on asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Eikä tarvitse ajatella olevansa ainoa joka tekee kaikenlaisia listoja, tai luulla listojen olevan vain nykyaikaa. (Ja ihana lukea kirjoja kirjailijalta joka käyttää paljon sulkuja!)

Tämä on pitkä pohjustus sille, että on myös mukava lukea toisen samanikäisen kokemuksia siitä, millaista on olla teenjuoja Suomessa. Mitä kokemuksia meillä onkaan jaettavana! Olen joskus ollut aktiivisempi asian suhteen, perännyt muutosta ja vaihtoehtoja. Viime vuodet olen ollut enemmän hissukseen asiasta (ei enää vaan jaksa), kuljettanut vaan mukanani teetä (jos muistan), tai sitten juonut vettä tai ollut ilman mitään. Onneksi vesi on Suomessa niin hyvää. Mutta tulipahan taas hyvä mieli lukea kirjasta samanlaisia kokemuksia ja ajatuksia, aiheuttaa siellaista pientä hykertelyä.

Teenjuonti ei ole mitään hienostelua enka kaipaa snobismia asian ympärille (vrt. PArstilan teeklubi tjs.) Kotona juon sellaista teetä kuin haluan ja miten haluan, lounas- ja muissa ravintoloissa riittäisi kunnolla kuuma vesi ja tavallinen musta tee ilman mitään aromeja ja hienoja enkelinpissa-nimiä (=siskoni käyttämä termi). Kyläillessä ei tietenkään ole pakko olla sitäkään, jokainen saa kotonaan tarjota mitä on/mitä haluaa, kenenkään ei siitä tarvitse ottaa stressiä (mutta ei myöskään vaivaantua jos vieras on ihan tyytyväinen veteen tai muuhun kylmään juomaan).

Kunpa ravintolat ja kahvilat oppisivat sen pienen asian, että tavallinen musta tee sopii joka paikkaan, laatuja ei tarvitse olla montaa, kunhan on kunnon kuumaa vettä ja perusteetä. Sillä pääsee jo pitkälle.

3 kommenttia:

  1. Mä niin allekirjoitan tuon toiveen mustasta teestä ja kuumasta vedestä. Mulla on käsilaukussa teepusseja (lähes aina). Anopille ja muutamalle muulle tuotan ongelmaa, kun sanon ottavani vaan lasin vettä, jos ei omat pussit satu olemaan matkassa. Minä olen juonut kahvia teinistä 55-vuotiaaksi, nyt reilut 3 v ilman. Kun ei vaan maistu. Kahvinjuonnin rinnalla olen juonut teetä, esim. aamuisin en voinut kahvilla aloittaa. Mukitolkulla en ole kahvia koskaanjuonut, kahvilla maustetut leivonnaiset maistuvat kyllä. Opin juomaan vahvaa mustaa teetä Englannissa reilut 40 v sitten, kun Mr S. herätti minut aamuisin tuomalla kupin teetä yöpöydälle. En käyttänyt maitoa ja se tuntui tosi vahvalle, mutta äkkiä siihen oppi. Siihen asti olin juonut teetä (melkoisen laihaa) sitruunamehun kanssa. Välillä väsyneenä tulee ajatus, että auttaisiko kahvi. Joskus kahvi tuoksuu hyvälle ja olen ottanut kahvia kuppiin, mutta nenän alle sen saatuani jää juomatta. Eläköön musta tee!

    VastaaPoista
  2. Ihana kirjoitus, jolle ei voi sanoa kuin halleluja ja aamen! Kahvinjuonti on minullakin jäänyt 70-luvun alussa maistettuun teelusikalliseen.
    Nuorempana join vain enkelinpissateetä (loistava termi :-D ), mutta nykyään pelkästään maustamatonta mustaa ja niin vahvaa kuin löytyy. Brittikollegalta tilasin teetä "that keeps a Yorkshire miner glued to the ceiling" ja sain Tescon extra strongia, joka on vahvaa, mutta ei kitkeröidy pitkälläkään haudutuksella. Kollega tosin varoitti sen olevan niin vahvaa, että rintakarvat alkaa kasvaa :-D Kotimaasta saatava suosikki on Assam Mokalbari.
    Kiitos taas kirjavinkistä. Yönaiset menee lukulistalle :-)

    VastaaPoista
  3. Ulla, kyllähän tee piristää siinä kuin kahvikin, eli tuskin se kahvi piristäisi sen enenpää.

    Ulla, kiitos. Samoissa kahvimäärissä ollaan ;) Kerro sitten mitä pidit kirjasta.

    VastaaPoista