Sivut

maanantai 29. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 lempikirjat: Top3 ja vähän päälle


Ennen joulua saimme lukea monista blogeista listauksia vuoden lempikirjoista. Minä olen vähän myöhässä tämän postauksen kanssa, sillä ainakin joululahjavinkeiksi tämä minun listaus tulee vähän myöhässä. Paitsi tietysti niille, jotka ovat saaneet lahjakortteja tai kahisevaa ja aikovat käyttää sen kirjoihin.

Tänä vuonna, ainakin minun mielestä, on ilmestynyt ennätysmäärä keittokirjoja, paljolti bloggaajien tekeminä. Minulle tarjonta on ollut vähän liiankin yltäkylläistä, moni keskinkertaisempi kirja ei ehkä saa ihan riittävää huomiota sillä tarjontaa on vaan yksinkertaisesti liikaa. Toisaalta, sehän on vaan minun ongelma, ettei hyllyissä ole enempää tilaa eikä aikaa enempää. Olen jo vuosia puhunut, että olen (keitto)kirjojen ostolakossa, mutta ehkä ne puheet voi unohtaa, sen verran monta kirjaa olen ostanut tänä(kin) vuonna. Olen kuitenkin päättänyt, että se metrimäärä mikä minulla on keittokirjoja, saa riittää, eli ostan uusia jos voin jostain vanhoista luopua. Tänä vuonna olenkin luopunut isosta määrästä kirjoja, sekä keittokirjoista että romaaneista. Keittokirjojakin taisi mennä melkein metri, romaaneja montakin metriä. En tiedä kadunko tätä myöhemmin (vielä en), mutta tilaa vaan on rajallisesti, sille ei voi mitään. Olen tämän vuoden aikana käyttänyt kirjastoa enemmän kuin yli vuosikymmeneen, ja sama linja saa jatkua.

Lainailen nykyään keittokirjojakin kirjastosta. Kun uusi vähänkin mielenkiintoinen kirja ilmestyy, laitan sen heti varaukseen. Sähköpostilla saan sitten kuukauden, parin kolmen, päästä ilmoituksen että kirja on noudettavissa. Tämä on toimiva systeemi, saan tutustua moniin uutuuksiin, kokeilla pari ruokaa ja sen jälkeen palauttaa kirjan kirjastoon. Suurin osa kirjoista on sellaisia, että se toimii hyvin näin, en kaipaisi niitä hyllyyni, vaikka ihan suht kivoja ovatkin. Jotkut kirjat ovat olleet suoranaisia pettymyksiä, ehkä odotukset ovat olleet liian korkealla. Joskus sitten huomaan, että joku kirja onkin hyvä olla hyllyssä, kuten Jenni Häyrisen Katukeittiö. Lainasin sen kirjastosta, ja siitä löytyi niin paljon kokattavaa, että aloin olla pulassa kuukauden laina-ajan kanssa. Minulla oli tuuria, hyvä ystäväni antoi kirjan minulle lahjaksi, eli minulla on nyt oma kirja omassa hyllyssä. Kiitoksia vielä näin bloginkin kautta!

Jottei tälle(kin) postaukselle tule liikaa pituutta, listani on lyhyt, mutta sitäkin suositeltavampi. Ensimmäistä kirjaa lukuunottamatta lista ei ole järjestyksessä.

1) Juuri Nyt (Björs, Ahokas, Nykänen, Koskelo, Wist)

Tämä kirja on ylivoimaisesti vuoden 2014 paras keittokirja, ja sen ostinkin lähes heti sen ilmestyttyä. Tässä on paras keittokirja jos katsotaan vuosikymmen taaksepäin, ja uskaltaisin väittää että myös eteenpäin, tosin sen aika näyttää. Kirja on kokoelma Juuren sapaksista, pää- ja jälkiruuista. Vähän työläämpiä tavalliseen arkikokkailuun, mutta juhlafiilis on taattu, kun tekee mitä tahansa tästä kirjasta. Kirjasta löytyi lempireseptini Juuren sapaksista, ja mikä parasta, olen onnistunut niiden kaikkien kanssa mielestäni loistavasti. Eli resepti toimii Juuren lisäksi myös kotona, ihan huippua. Tiedän, että enää ei tarvitse miettiä että mitä kokkaa jos tulee ulkolaisia vieraita, tai muuten vaan haluaa juhlaa juhlaan tai arkeen. Suurkiitos tekijöille upeasta ja huolellisesta työstä!

2) Katukeittiö - parempaa roskaruokaa (Jenni Häyrinen)

Jos jonkun kirjan ajoitus on ollut loistava, niin tämän. Vaikka varmasti osaksi juuri tämä kirja on ollut nostamassa katuruokaa uuteen nousuun. Kirjassa on toinen toistaan parempia reseptejä, kaikki helppoja ja hyviä. Muutama perheen uusi suosikkiruoka ja arjen pelastaja on löytynyt tästä kirjasta. Osa resepteistä ei ole toiminut ihan yksyhteen minun käsissä (lähinnä taikinat), mutta olen aina tiennyt mitä tehdä että lopputulos on hyvä. Kiitos Jennille toimivasta ja hienosti tehdystä kirjasta. Ja erityinen huomio siihen, että hän on tehnyt kirjan itse, kuvineen kaikkineen. Ainoa pikkumiinus kirjan nimestä, mielestäni tämän kirjan ruuat eivät ole roskaruokaa, kuten ei mikään muukaan ruoka.

3) Sieniä & Ihmisiä (Hoyer, Salmela)

Tämä kirja on ollut minulla kirjastosta lainassa. Tarkoitus on lainata toisenkin kerran, ja saattaa olla että lopulta ostan kirjan itselleni. Kirja on kiva kokoelma tarinoita, ihmisiä, intohimoa ja ruokaa. Mitään ei ole liikaa, mutta kaikkea riittävästi niin, että kirja on enemmän kuin osiensa summa. Kirjaa lukiessa mielen valtaa hyvä olo, ja koko ajan miettii että mitähän kivaa on vielä tulossa. Kirjassa on paljon harvinaisia sieniä, ja niistäkin on kiva lukea, vaikka tuskin laajennan omaa lajikirjoa mitä sienestämiseen tulee. Minulle kirja on enemmänkin romaani kuin ruokakirja, vaikka sitäkin se on.

4) Baking Instinct (Elina Jyväs)

Vuoden paras ja hauskin leivontakirja Eleanora von Smöörin kootuista leivonnaisista. Monta reseptiä on jo tehty, ja monta on jäljellä. Toimii myös kuvakirjana, niin kauniita kuvat ovat. Kirjan jaottelu Eleanoran ruokaympyrän mukaan todella toimiva (makea, makeampi, makein). Kirjan ohjeilla tehdyistä leivonnaisista puhutaan edelleen, vaikka aikaa kuluu.

Bonus: Beautification with floral jewellery - kukkakorut (Pirjo Koppi)

Pakko lisätä listaan vielä vuoden kaunein kirja, varsinainen taidekirja, kuten isäni sanoi. Floristimestari Pirjo Koppi on tehnyt upean sadunomaisen kirjan kukkakoruista. Monta ihanaa ideaa kuinka juhlaan voi valmistauutua uusilla ja ennakkoluulottomilla tavoilla. Suomessa ei ole tehty montaa floristiikan alan kirjaa, mutta tässä on yksi. Minä selailen kirjaa usein, ihan vaan saadakseni kaunista estetikkaa mielelle. Kirjaa en ole vielä nähnyt kaupoissa, mutta sen voi tilata helposti netin kautta tuolta.

Muitakin ihan hyviä kirjoja on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt, mutta tässä on minusta kyllä se sellaiset erottuvat kirjat, joita varmasti tulee käytettyä vuosikausia. Jatkan ruokablogien perinnettä, eli niistä mitättömistä tai muuten vaan huonoista kirjoista en kirjoita, tosin en ole niitä ostanutkaan eli onneksi meillä on kirjasto.

5 kommenttia:

  1. Minäkin annoin muuton yhteydessä muutaman kassillisen kirjoja pois, lähinnä naapurin rouville. Uusien keittokirjoja yritämme hankkia vain tarkan harkinnan jälkeen, lähinnä suosikkikokeilta ja -leipureilta, joiden ohjeista olemme ennenkin tykänneet. Kirjastossa tulee käytyä kauhean harvoin. Jos se olisi lähempänä kuin parin kilometrin päässä keskustassa, niin saattaisin käydä useamminkin. Kaupunki lopetti meidänkin lähikirjastomme taannoin, kuten monta muutakin.

    VastaaPoista
  2. Minäkin annoin muuton yhteydessä muutaman kassillisen kirjoja pois, lähinnä naapurin rouville. Uusien keittokirjoja yritämme hankkia vain tarkan harkinnan jälkeen, lähinnä suosikkikokeilta ja -leipureilta, joiden ohjeista olemme ennenkin tykänneet. Kirjastossa tulee käytyä kauhean harvoin. Jos se olisi lähempänä kuin parin kilometrin päässä keskustassa, niin saattaisin käydä useamminkin. Kaupunki lopetti meidänkin lähikirjastomme taannoin, kuten monta muutakin.

    VastaaPoista
  3. Minä olen siirtynyt lähikirjaston (tai kirjastoauton) käytöstä taas kauempaan isoon kirjastoon. Siellä on niin hyvä lehtivalikoima, mukavat tilat, ja se sijaitsee sopivasti työmatkan solmukohdassa. Eli ohi tulee kuljettua päivittäin. Melkein kaikki lainaamani kirjat ovat varausten kautta, eli ei tarvitse edes etsiä hyllyistä, kävelee vaan tiettyyn samaan kohtaan ja nappaa kirjan/t siitä.

    VastaaPoista
  4. Meillä on aika samanlaiset poiminnat tälle vuodelle. tuo Juuri nyt on kyllä erinomainen, vaikka ei ihan helppo kirja olekaan. Ainoastaan lohen graavauksen (2 % suolaa painosta) ohjeen perusteella tuli asteen pliisua graavilohta, mutta muuten on onnistunut kaikki.

    VastaaPoista
  5. Saman huomasin minäkin sinun listauksesta :) ja mitä loheen tulee, olen aina graavannut sen samalla tapaa, eli en ole enää ohjeita katsonut.

    VastaaPoista