Yksi joulun lempilaatikoistani on tuuvinki eli imelletty perunalaatikko.Tiedän hyvin kemian imeltymisen takana, ja huolehdin mielestäni aina hyvistä olosuhteista, mutta silti en ikinä saa aikaiseksi sähköisessä kaupunkikodissa niin hyvää laatikkoa kuin siskoni, joka tekee tuuvingin aina leivinuunin lämmössä. Monena vuotena olenkin onneksi saanut häneltä paistovalmiin laatikon.
Tänä vuonna anonyymi kirjoittaja mietti Hernekeito haudutuspadassa -postauksessa että onnistuisiko imeltäminen ja paisto haudutuspadassa. No sitähän oli ihan pakko kokeilla, kiitos loistavasta ideasta ja terveisiä anonyymille! Minä paistoin haudutuspadassa nyt vain puolet annoksesta, sillä toisen puolen laitoin vuokaan ja pakastin jouluaattoa varten. Jos tuuvinkia aikoo pakastaa, se kannattaa tehdä ennen paistamista, enkä aio enää toista satsia tuuvinkia tehdä, menekki on sen verran pientä kumminkin. Luulisin että jatkossakin hoidan imeltämisen haudutuspadassa, ja voisimpa myös paistaakin siinä, ainakin jos aikataulun kanssa ei olisi tiukkaa. Laatikko oli aivan ihanan makeaa ja paahteisen makuista, ihan kuin olisi leivinuunissa tehty. Tuuvingille tyypillistä kuorta siihen ei syntynyt päälle, ja siirsin sen muutenkin toiseen astiaan tarjolle.
2 kg perunoita (Pito paras)
4-5 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
8 dl maitoa
2 tl suolaa
Keitä perunat kuorineen. Kuori perunat heti kuumana, survo ne huolellisesti haudutuspadassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Voit aluksi lisätä puolet jauhoista ja muutaman tunnin päästä loput. Imellä yön yli haudutuspadassa asetuksella warm. Kävin vielä sekoittamassa seosta ennen nukkumaanmenoa, koska pata lämmittää vain reunoilta. Aamulla oli ihan reunoilla vähän kuivahtanutta perunaseosta, mutta muuten se oli hyvän kosteaa, pehmeää ja makeaa.
Lisää aamulla voi, maito ja suola ja sekoita tasaiseksi. Minä otin tässä vaiheessa puolet seoksesta vuokaan ja pakastin. Jätin loput imeltyneestä perunaseoksesta pataan ja käänsin padan asetukselle high. Paistoin nelisen tuntia, sekoitin sitä noin tunnin välein, ettei perunalaatikko palaisi reunoilta liiaksi. Lopuksi sekoitin valmiin laatikon ja siirsin sen tarjoiluastiaan. Hyvää, makeaa ja paahteista.
Jos joku innostuu tekemään imellettyä perunalaatikkoa haudutuspadassa, mielelläni lukisin kokemuksista, joten kommentoikaa ihmeessä tänne viesteihin tai sähköpostilla. Mietin mm. sitä, että pitäisikö paistaminen tehdä kuitenkin asetuksella low. Ehkä sitä voisi kokeilla ensi kerralla.
ps. Syötiin tänään aamiaiseksi riisipuuroa ja rusinasoppaa sekä katsottiin Herra Heinämäen joulu, kaikkien aikojen paras jouluohjelma. Aika jouluinen fiilis tuli.
Lisää aamulla voi, maito ja suola ja sekoita tasaiseksi. Minä otin tässä vaiheessa puolet seoksesta vuokaan ja pakastin. Jätin loput imeltyneestä perunaseoksesta pataan ja käänsin padan asetukselle high. Paistoin nelisen tuntia, sekoitin sitä noin tunnin välein, ettei perunalaatikko palaisi reunoilta liiaksi. Lopuksi sekoitin valmiin laatikon ja siirsin sen tarjoiluastiaan. Hyvää, makeaa ja paahteista.
Jos joku innostuu tekemään imellettyä perunalaatikkoa haudutuspadassa, mielelläni lukisin kokemuksista, joten kommentoikaa ihmeessä tänne viesteihin tai sähköpostilla. Mietin mm. sitä, että pitäisikö paistaminen tehdä kuitenkin asetuksella low. Ehkä sitä voisi kokeilla ensi kerralla.
ps. Syötiin tänään aamiaiseksi riisipuuroa ja rusinasoppaa sekä katsottiin Herra Heinämäen joulu, kaikkien aikojen paras jouluohjelma. Aika jouluinen fiilis tuli.
Meilläkin oli aamupalaksi (tai lounaaksi...) riisipuuroa - ensimmäisen adventin perinne.
VastaaPoistaPottuloora/uunimuusi oli lapsuuteni herkku, erityisesti kuori. Tykkään siitä toki vieläkin, mutta itse ei tule tehtyä. Hermostun hämäläisenä aina, jos joku menee laittamaan laatikkoon siirappia tai sokeria, hui kauhistus!
Lanttulaatikko on minusta vielä parempaa, mutta tämä on aina hyvänä kakkosena. Minä en laita koskaan siirappia, mutta esim. toinen mummoni aina laittoi, koska ei "ehtinyt" imellyttämään riittävästi/siellä oli aina aika viileää. Mutta hyvällä mielellä söin senkin :)
VastaaPoistaPottuimellys on ihanaa! Harmi vain, ettei sitä pysty kovinkaan helposti tekemään. Itse kokeilin pari kertaa ja totesin, ettei oo mun lajini.
VastaaPoistaKyllähän sitä aina kannattaa kokeilla. Tekee sitten vaikka rieskaa jos ei imelly ;)
VastaaPoistaHei, kiitos tästä. Juuri sain ajatuksen että onnistuisiko imellyttäminen haudutuspadassa ja ajattelin, että tuskin tietoa löytyy. Mutta löytyipä ja vielä ohjeen kanssa.
VastaaPoistaIMELLYTTÄMISESTÄ
VastaaPoistaPerunat voi kuoria ennen keittämistä. Sillä ei ole vaikutusta imellyttämiseen.
Perunasoseen imellyttäminen onnistuu varmasti, kun on riittävän korkea lämpötila, amylaasientsyymi eli vehnäjauhoa tai vastaavaa, ja vettä soseeseen.
Riittävän korkea lämpötila tarkoittaa 62-80 astetta.
Alle 60 asteessa olevat imellyttämisohjeet kannattaa unohtaa.
Parhaiten imeltyminen toimii sähköuunissa ja kun peruna-vesi-jauho sose on imellytyksen alkaessa noin 60 asteista. 60 asteinen sose laitetaan sähköuuniin ja uunin lämpö asetetaan 70 asteeseen tai vähän ylikin ja annetaan imeltyä 1-2tuntia. Nyt uunin lämpö asetetaan 80 asteeseen ja imeltymistä jatketaan niin että kokonaisimeltymisajaksi tulee 2-6 tuntia.
Tässä prosessi mikä hallittiin jo 1800 luvulla vaikka alfoja ja beettoja ei tunnettu. Käytä jauhoista lajiketta.
VastaaPoista1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään. Tai laita sose 65 asteiseen sähköuuniin. Varmista imeltymisen alku 1/2 tunnin kuluttua maistamalla.
2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen 1/2 tunnin kuluttua. Jos soseessa on selvä makeus havaittavissa lisää jauhoja hieman. Jos makeutta ei ole niin lisää jauhoja reilummin. Tämä on tärkein imeltymisreaktio - se tuottaa voimakkaimmat makeat yhdisteet. Tämä reaktio menetetään nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla käytännössä kokonaan .
3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi. Tämäkin reaktio jää monilla matalan lämpötilan ohjeilla vajaaksi.
4. Kun sose on imeltynyt vällyissä tai uunissa 3-6 tuntia, imeltäminen on valmis. Uunista voi katkaista virran ja soseen voi jättä uuniin yöksi, tai vällyihin lämpimään paikkaan.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola, voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.
6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.
Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltyminen alkaa 75 asteesta. Uunin lämpötila voi olla 70 asteessa 1-2 tuntia ja alennetaan 65 asteeseen.
Imelletty lanttulaatikko vaipui unholaan.
VastaaPoistaNyt se on takaisin.
Imelletty lanttulaatikko
2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita
Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.
Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.
Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.
Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.
Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.
Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.
Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita
Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.
Imellyttämisen jälkeen lanttulaatikon voi valmistaa sen oman tutun reseptin mukaan. Siirapin voi jättää pois tai ainakin vähentää.
VastaaPoistaEi muuten kannata kokeilla millään haudutuspadoilla, itse juuri kokeilin. Koska haudutuspadoissa ei ole portaatonta lämpötilansäätöä , ainoastaan low,medium, high ja omassani vielä warm ja buffet. Näistä ei mikään lämpömittarin mukaan sattunut kohdalleen, warm asento oli liian alhainen lämpötila ja kaikki muut liian korkeita. Itse ostin kyseisen laitteen ihan imelletyn perunalaatikon takia ja nyt laite lähtee roskiin. Eivät ne jotka väittää että imeltyminen onnistuu kyseisellä vempaimella, ole aitoa imellettyä laatikkoa varmaan ikinä edes maistaneet. Äitini osasi tehdä sitä, minulta ei ole onnistunut koskaan, siirapin paskalla joutuu jatkamaan..
VastaaPoistaHei, älä nyt ihmeessä heitä ihanaa haudutuspataa minnekään: sillähän voi laittaa maailman mainioimmat liha- tai kanankoipipadat yms, se kertaikkiaan tekee tuollaiset ruoat puolestasi!
VastaaPoista