Aattoyönä otettu kuva. Räppänän sarana on vanhasta nahkakengästä. |
Meillä saunotaan mökillä savusaunassa, saunottu jo 35 vuotta. Ensimmäinen sauna paloi 25 vuotta sitten, mutta isä rakensi uuden (3 alinta kerrosta yli 100v vanhan riihen hirsiä, loput 80v vanhan riihen hirsiä) jo saman kesän aikana. Savusauna taitaa jakaa mielipiteet aika selvästi, osa on sitä mieltä, että maailman parhaat löylyt saa savusaunasta. Loput taas ovat sitä mieltä, että se on kamala sauna, koska sieltä tulee mustana ulos, se on liian kuuma ja vähintään silmiä kirvelee. Sanomattakin selvää että kuulun siihen ensimmäiseen ryhmään. Mutta tiedän myös sen, ettei savusaunassa nojailla seiniin, ainakaan meidän saunassa, ja käytetään kunnon laudeliinaa. Ja jos tietää milloin kannattaa mennä saunaan, ei siellä ole liian kuumaa, ja jos tietää miten savusauna lämmitetään ei siellä kirvele silmiä.
Meillä käytetään lämmitykseen leppää. Siinä on miellyttävä lempeä savu, eikä se nokea kuten vaikka haapa tai koivun tuohi. Koivukin on hyvä puu lämmittämiseen, mutta isän mukaan tuohi kannattaisi poistaa (en kylläkään poista, eikä isäkään taida). Kuulemma pystyyn kuivanut kuusi on myös loistava puu lämmitykseen, mutta sitä en ole päässyt kokeilemaan. Yleensä laitan ensimmäiseen pesälliseen koivua, mutta vähintään viimeinen pesällinen on pelkkää leppää. Kesällä meidän savusaunan lämmitykseen riittää kolme pesällistä puita, yksi pesällinen palaa tunnin verran, talvella neljä pesällistä. Räppänä pidetään auki koko lämmityksen ajan, ja yleensä pidän ovea vähän raollaan ensimmäisen pesällisen ajan, talvella kokonaan auki. Lämmitysaika ja pesällisten määrä kuitenkin riippuu saunasta, saunan ja kiukaan koosta, joten tämä lämmitysaika ei ole mikään yleismaailmallinen totuus.
Kun viimeinen pesällinen on palanut niin, ettei enää hiillosta ole yhtään jäljellä, heitän tikulöylyt, eli kunnon löylyt kiukaalle, lakaisen saunan lattian ja lauteet ja laitan räppänän kiinni. Tämän jälkeen sauna saa odottaa saunojia tunnista useampaan tuntiin. Mitä myöhemmin menee saunaan, sen pehmeämmät löylyt saa. Jos saunotaan vain oman perheen kesken, saa sauna tekytyä aivan rauhassa, sillä löylyä kyllä riittää vaikka saunaan menisi monen tunnin päästä.
Sauna pitää lämmittää riittävän kuumaksi, niin että kiuaskivien alapinta palaa vaaleaksi. Jos saunaa ei lämmitä riittävän kuumaksi, varmasti kirvelee silmiä. Saunaan menemisessä ei siksi kannata kiirehtiä, sillä alkuun siellä on aina liian kuumaa. Kun malttaa mielensä, niin mistään saunasta ei saa niin leppoisia ja hienoja löylyjä kuin savusaunasta. Tänä juhannuksena uinti ainakin virkisti/virkistää, vesi nimittäin on 15 astetta. Harvoin juhannussaunasta pääseen yhtä virkistävään veteen.
Leppoisia juhannuslöylyjä kaikille!
Savusauna on minulta kokematta. Olemme viime vuosina reissanneet niin paljon, että saunominen on muutenkin jäänyt lähes kokonaan, saunassa on käyty vain vahnemmilla kyläillessä. Nykyisen asuntomme minisauna on ollut tilanpuutteen vuoksi varastona muutaman vuoden. Uuden kodin saunaa ei tarvinne täyttää tavaroilla ainakaan heti.
VastaaPoistaMinä olen sellainen saunafani, että vaikea kuvitella että miten pärjäisi ilman saunaa :) Nyt on saunottu kolme iltaa putkeen, uitu paljon (vesi 15 astetta) ja nautittu kesän väreistä, lämmöstä ei voi puhua, sentään melkein kymmenen astetta ollut päivisin. Enpä muista tälläisiä juhannussäitä.
VastaaPoistaOih, mikä savusauna! Harvinaista herkkua meikäläiselle. Mutta ne kerrat kun olen ollut ovat sitäkin ikimuistoisempia!
VastaaPoistaSamaa mieltä Nanna, savusauna <3
VastaaPoistaValaiseva opastus! Nautimme savusaunasta kokonaisen kesän opiskelijana kesätöissä, hankalampi puoli oli vain se, että se oli ainoa peseytymispaikka :). Varhaisin kokemus savusaunasta on lapsuuden sukulaissauna, samainen jossa Linnankosken Pakolaiset on aikoinaan kirjoitettu.
VastaaPoistaMeillä on mökillä toinenkin sauna, mutta mutta siinä ei tule saunottua montaa kertaa vuodessa, vaikka hyvä sauna sekin on. Eli käytännössä tuo on ainoa peseytymispaikka mökillä, tai ehkä jokikin pitää laskea mukaan.
VastaaPoistaSavusaunan ympärille kertyy aina mukavia tarinoita. Minä kuvittelin lapsena/nuorena aina saunaa lämmittäessä olevani muinaissuomalainen joka asuu savupirtissä :)
Minä en ole savusaunassa käynyt kuin pikkupoikana viimeksi. Nyt on juhannusaatto ja laitoinpas tulet syttymään savusaunaan :-) 6-7 tunnin päästä sitten nähdään tuleeko hyvä vai järkyttävä kokemus :-) :-) :-) Olen kova saunafani ja pitää tehdä comeback savusaunaan kun on mahdollisuus nyt 47-48 vuoden tauon jälkeen :-) :-) :-) Terveisin: Matti Ilmonen :-)
VastaaPoistaHyviä löylyjä Matti! Toivottavasti oli leppoisat juhannuslöylyt, meillä ainakin oli :)
VastaaPoista