Sivut

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Helppo madekeitto

Madesesonki ei ole ihan vielä alkanut, mutta ainakin pieniä mateita alkaa olla saatavilla. Ovat aika ruotoisia syötäviä vielä, tosin paljon on etua siitä, että on lapsesta asti saanut erilaisia kalalajeja kokonaisena eteensä (asia mikä tuli esille sattumalta joskus kahvipöytäkeskustelussa). Minä tein tänään töiden jälkeen nopean ja simppelin madekeiton, hyvää ja yksinkertaista ruokaa. Isäni tekee maailman parhaan madekeiton, hän keittää kalan aina nahkoineen, muita vinkkejä en muista, pitää vähän jutella hänen kanssaan. Minä laitoin tällä kertaa keiton näin:

vettä
merisuolaa
4 perunaa lohkoina
1 porkkana siivuina
vajaa kourallinen purjosuikaleita
1 made maksoineen (taisi olla 1.2 kg)
3 dl kermaa
tilliä

Keitä perunoita ja porkkanoita suolatussa vedessä kymmenisen minuuttia. Lisää purjosuikaleet, made ja kerma. Keitä reilu 10 minuuttia tai kunnes kala on kypsä. Syötiin ruisleivän, kurkun ja maidon kanssa.

4 kommenttia:

  1. Made onkin hieno kala keittoon. Tulee mahtavan hyvä liemi. Ite oon tehnyt niin, että oon keittänyt mateen ensin kypsäksi ja sitten perannut siitä lihat. Samalla on tullut liemi, johon oon keittänyt potut. Nahkaa en oo koskaan tajunnut mukaan laittaa, tuleeko siitä lisämakua, pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Nahkasta tulee lisämakua, liemi on vieläkin parempaa jos se on mukana. Isä on sen opettanut. Minä laitan nahkan välillä mukaan, välillä en.

    Tuo kokonainen kala-tyyli taas juontaa juurensa kotoani, mies taas olisi sitä mieltä että kala pitää aina perata soppaan (sama juttu linnuissa ja jäniksissä jne.). Mutta tällä tavalla tehtynä keitto valmistuu todella nopeasti, joten hyvä tapa silloin kun aika on kortilla, muuten tulee tehtyä tuolla kuvailemallasi tavalla.

    VastaaPoista
  3. Tuli vielä mieleen, että aika usein sieltä mateen sisältä näin kutuaikaan löytyy mätipussit. Ootteko niitä käyttäneet koskaan?

    VastaaPoista
  4. Joo, ilman muuta. Yleensä laiskana keitän sen keitossa, se on lapsesta asti ollut suurta herkkua (meillä kutsuttiin sitä rommiksi). Senhän voisi putsata, ja pakastuksen ja suolauksen kautta käyttää sellaisenaan, mutta tosiaan tykkään siitä keitettynä paljon, tosin maksa vielä herkumpaa. Yleensä ostankin naaraskaloja, jos vaan mahdollista.

    VastaaPoista