Suolasieniä tulee tehtyä, jos rouskuja löytyy riittävästi. Käytän niitä lähinnä sienisalaattiin, joskus kastikkeisiin ja piiraisiinkin. Suolasieniä varten putsaan rouskut (minulla haapa-, kangas- ja karvarouskuja) ja pilkon ne sopiviksi ja huuhtelen vedellä. Ryöppään ne keittämällä runsaassa vedessä viitisen minuuttia. Laitan ison kattilan melkein täyteen vettä, ja kun se kiehuu reilusti, lisään sienet ja veden kiehumisesta alan laskea aikaa. Sen jälkeen laitan sienet lävikköön ja huuhtelen reilulla kylmällä vedellä. Puristelen vedet mahdollisimman tarkkaan pois, ja alan latoa sieniä puhtaiseen purkkiin suolan kanssa vuorotellen. Joskus olen nähnyt ohjeen että suolaa pitäisi olla 10% sienien painosta, mutta kyllä minulla menee enemmän suolaa. Laitan kerrokssen suolaa pohjalle, ja sitten aina vuorotellen niin, että päällimmäiseksi jää reilu suolakerros. Sieniä pitää painella, jotta ilma poistuu väleistä. Suola saa osmoosin avulla sienistä nestettä ulos, joten vähän ajan päästä sienet lilluvat 10%:ssa (minulla isommassa) suolaliuoksessa. Tärkeää on, että sienet ovat aina nesteen peitossa, näin ne eivät homehdu.
Sitten kun sieniä haluaa käyttää, otetaan purkista haluttu määrä sieniä, ja liuotetaan liika suola pois. Minä liuotan yleensä reilussa kylmässä vedessä yön yli. Jos on kiireempi, kannattaa vettä vaihtaa tiheään, ja ne saa sopiviksi nopeammin. Purkissa olevat sienet pitää jäädä täysin nesteen alle, jos näin ei käy, voi keittää 10%:sta suolaliosta ja lisätä purkkiin.
Ensi syksynä pitää poimia rouskuja koriin tätä varten, tähän saakka korin ovat täyttäneet suppikset ja mustikset.
VastaaPoistaJos suolaa laitetaan 10% painosta, lasketaanko tämä keitettyjen vai raakojen sienien painosta? Vai painaako ne saman verran...