Sivut

tiistai 23. joulukuuta 2025

Joulukinkku pönttöuunissa

Kinkku kypsymässä

Siitä lähtien kun pönttöuuni tuli taloon olen paistanut joulukinkun siinä. Meillä on Tupauunien todella hyvä pönttöuuni, tämä ohje toimii siis uudenaikaisella tehokkaalla pönttöuunilla. En usko että kinkunpaisto onnistuisi näin tehden talvimökin lähes 100 v vanhalla pönttöuunilla. Minun vuokaan ja siten uuniin sopii hyvin viiden kilon luuton kinkku, aavistuksen isompikin voisi olla mutta ei paljoa.

Kinkku ollut hetken pönttöuunissa

Lämmitän uunin edellisenä päivänä normaalisti. Varsinaisena paistopäivänä poltan reilun pesällisen puita. Kun hiillos on melkein hiipunut (uuni on mittarin mukaan tässä vaiheessa n. 225 astetta edessä) laitan kinkun uuniin ritilän päällä vuoassa missä on vähän vettä pohjalla. Pellit laitan kiinni siinä vaiheessa kun hiillos on hiipunut kokonaan. 

Paistomittaria seuraamalla tiedän sitten kun kinkku on sopiva, aikaa siihen menee n. viisi tuntia. Viime vuonna laitoin siinä vaiheessa kun hiillosta oli enemmän ja uuni muutenkin kuumempi, silloin aikaa meni neljä tuntia, tänä vuonna hiillos oli melkein hiipunut ja aikaa meni vajaa kuusi tuntia, tosin kinkkukin oli vähän isompi. 

tiistai 9. joulukuuta 2025

Peuran ulkofile pönttöuunissa


Meillä syötiin itsenäisyyspäivänä hyvin mutta yksinkertaisesti. Tarjolla oli hiilloksella grillattua peuran ulkofileetä, tavallista parempaa kastiketta, lohkoperunoita ja salaattia. Jälkiruuaksi oli nuorten tekemä appelsiini-suklaakakku (siitä ei taida olla kuvaa, mutta hieno ja hyvä oli). Ja television ääreen oli kotimainen juustolajitelma, hedelmiä, suolakeksejä ja tietysti suklaakonvehteja ja Finlandia-marmeladia. Ja juomana jouluomenaa.


Olemme tänä syksynä syöneet kaikki peuran ulkofileet hiilloksella paistaen. Leikkaan fileen reilun 2 cm paloiksi, ripottelen päälle suolaa ja joskus pippuria, ja laitan lihat varrettoman halsterin väliin. Grillaan hyvällä hiilloksella 3-4 minuuttia puoleltaan, joskus vähemmän. Mitään tarkkaan ohjetta tähän ei ole antaa, sillä aika riippuu hiilloksesta, siitä kuinka lähellä liha on hiiliä ja kuinka paksut palat ovat ja kuinka mediumina haluaa. Joka kerta on ollut hyvää ja kaikki on syöty yhdeltä istumalta.

maanantai 8. joulukuuta 2025

Porsaan ulkofile pönttöuunissa


Tein tätä porsaan ulkofilettä viime viikolla ihan tavallisena torstaina. Olin ostanut reilunkokoisen porsaan ulkofileen hyvästä alennuksesta ja valmistin sen sopivana päivänä. Meidän pönttöuunissa tavallisen kokoiset tulet palavat noin kaksi tuntia, jonka jälkeen uunissa on hyvä hiillos. Tein tulet ja heti sen jälkeen otin fileen jääkaapista ja hieroin mausteseoksen pintaan. Annoin lihan lämmetä huoneenlämpöön ja maustua sen pari tuntia, jonka jälkeen kypsensin sen. 

1,6 kg porsaan ulkofile
1 rkl fariinisokeria
3 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
1 tl chilijauheita (anchoa, cayennea ja chipotlea)
1 tl pippureita jauhettuna (musta-, viher- ja valko-)
3 tl timjamia
1 oksa tuoretta rosmariinia, lehdet pilkottuna
3-4 rkl öljyä

1 porkkana
1 sipuli
1 tuore rosmariininoksa
vettä

Ota liha huoneenlämpöön, pyyhi kuivaksi. Sekoita sokeri, suola ja kaikki mausteet öljyn joukkoon ja hiero tahna lihan pintaan. Anna maustua pari tuntia huoneenlämmössä. Grillaa lihaan rasvattomalta puolelta hyvä pinta, ja laita liha rasvapuoli alaspäin ritilän päälle vuokaan. Laita vuokaan pohjalle viipaloitu sipuli ja porkkana, lisää rosmariinin oksa ja vettä niin, että pohja peittyy hyvin, mutta se ei yllä lihaan saakka. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja laita liha vuokineen pönttöuuniin. Paista haluttuun lämpöön, minä annoin lihan kypsyä n. 80 asteeseen ja aikaa siihen kului tuossa uunissa 1 h 40 minuuttia. Tarkkaa aikaa ei tietenkään voi antaa, se riippuu uunista ja sen lämmöstä. Anna lihan levätä vähintään vartti folion alla.

Jos tekisin tavallisessa uunissa, laittaisin lihan 250 asteiseen uuniin ja laskisin lämmön 150 asteeseen ja antaisin kypsyä haluttuun lämpöön. 

Valmistin vielä kastikkeen vuokaan valuneesta nesteestä:

n. 1½ dl lientä 
2 rkl vehnäjauhoa
1 dl kermaa
vettä sopivasti

Kaada liemi kattilaan. Sekoita vehnäjauhot joukkoon, lisää kerma ja vettä sen verran että saat sopivan sakean kastikkeen. Keitä kastiketta niin, että maut tasaantuvat, tarkista suola. 

Syötiin perunamuusin ja rosollin kanssa. Olin tehnyt rosollin sauvajyväsen tapaan tällä kertaa raastamalla, ja se oli todella hyvää näin. Tämä liha oli ihan käsittämättömän hyvää, mehukasta, mureaa ja maukasta. Ja tuo kastike oli ehkä parasta kastiketta mitä olen tehnyt, siinä oli upea paahteinen maku. Söimme lihaa parilla aterialla, ja loput syötiin tuon kurpitsakeiton lisukkeena. Ensi kerralla laitan enemmän sipulia ja porkkanaa, nekin olivat suorastaan täydellisen makuisia. Nyt olin laittanut ne vain tuomaan makua, mutta olivat upeita nekin.