sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Kyyhkykastike aurajuustolla


Kuten kyyhkyreseptien julkaisuvuosista näkee, viime vuodet eivät ole olleet kovinkaan kyyhkyisiä. Sentään muutama on tullut vuosittain, ja yleensä olen valmistanut ne yksinkertaisesti kauden aikana. Jokunen on arvokkaana pakastettu, ja jopa niin arvokkaana, että sellainen neljän satsi löytyi ylivuotisiakin kyyhkyjä. Nämä kyyhkyt oli pakastettu vähän huolimattomammin kuin yleensä pakastan, ja ehkä poikkeuksellisesti pientä kuivumista oli havaittavissa. 

Reseptiä etsiessä otin tämän huomioon, ja päädyin keittämään linnut. Otin vähän inspiraatiota Maija Silvennoisen Riistakirjasta, muunsin kyllä alkuperäistä ohjetta jonkin verran (alkuperäinen ohje oli riekolle). Ruoka oli kaikkien mielestä todella hyvää juuri tällaisena!

4 kyyhkyä
voita
iso sipuli
1 porkkana
pätkä varsiselleriä
muutama oksa timjamia
oksa rosmariinia
2 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia pippureita (valko-, musta- ja viher-) 
muutama katajanmarja vähän murskattuna
1 tl suolaa
vettä (minulla vähän yli 1 l)

3 rkl voita
3 rkl jauhoa
4 dl lientä
1 rkl paseerattua puolukkaa
50 g Aura-juustoa
1 dl kermaa


Ruskista linnut voissa kuumalla pannulla. Paahda kuoritut ja pilkotut kasvikset samalla pannulla. Laita linnut ja kasvikset kattilaan, lisää vettä niin että kaikki peittyy ja nosta kiehuvaksi ja kuori vaahtoa jos sitä tulee. Noin 10 minuutin päästä tai sitten kun vaahtoa ei enää tule. lisää yrtit ja mausteet. Keitä lintuja noin tunti. Kääri linnut voipaperiin ja pyyhkeeseen, anna lihojen odottaa kastikkeen teon ajan.

Siivilöi liemi ja keitä sitä kokoon puhtaassa kattilassa kunnes sitä on jäljellä vajaa puoli litraa.

Sulata kattilassa voi, sekoita jauhot joukkoon ja lisää vahva liemi niin, ettei jää paakkuja (minä käytän vispilää). Lisää paseerattu puolukka (reilu rkl puolukkasurvosta tiheään siivilään, ja painele survos siivilän läpi kattilaan), aurajuusto ja mausta kermalla. Tarkista suola. 

Pilko lihat suupaloiksi, lisää kastikkeen joukkoon ja anna kiehua hetki niin, että kastike sakenee sopivasti. Syötiin perunamuusin ja esikoisen tekemän salaatin kanssa.


Tämä postaus oli loppua kuten monet muutkin postaukset, eli viimeisessä lauseessa ikään kuin sivuhuomautuksena lukee, että ruoka syötiin muusin (tai lohkoperunoiden tai keitettyjen perunoiden kanssa). Tänä poikkeusaikana peruna tarvitsee kyllä erityishuomiota, sillä perunat uhkaavat jäädä viljelijöiden laareihin. Ravintolat ja suurtalouskeittiöt eivät tilaa perunaa, joten vastuu on nyt meillä tavallisilla kuluttajilla. Jätetään se pastan hamstraus vähemmälle ja syödään perunaa. Kaikki äitini reseptit -blogista löytyy hieno valikoima erilaisia perunareseptejä kootusti, kannattaa kurkata jos kaipaa inspiraatiota. 

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Tämän kyyhkykastikkeen lisänä menis luultavasti vaikka pienet kivet. 😉😄 Ja peruna on herkkua ja usein vaan ei huomata, kun se on niin itsedtäänselvyys, että perunsn kanssa kaikki maistuu.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, voihan olla noin, oli kyllä erityisen hyvä kastike. Tänään tein lounaaksi nopean kanakeiton, olin pakastanut tuota lientä yhden keiton verran, siellä oli myös yhden grillikanan jämät, lisäksi vain pussi pakastevihanneksia ja vähän riisiä, ja vartin maukas kanakeitto oli valmis. Sopiva etäpäivän lounas.